Het nieuwe energetisch bouwen

Het nieuwe energetisch bouwen

In januari 2018 start in Ede de driedaagse praktijkcursus energieneutraal bouwen en renoveren van stichting KERN.

De cursus focust op de integrale samenhang in de energiebalans van een gebouw

De cursus is bestemd voor wie energieneutraal bouwt of renoveert in de bouwuitvoering als vakman, aannemer of installateur. De bouw is fors aan het veranderen. Wie deze cursus volgt en het internationaal erkende diploma behaalt, legt de juiste basis voor de hoogste standaard op het gebied van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiency.

De driedaagse praktijkcursus energieneutraal bouwen en renoveren van stichting KERN geeft het volledige overzicht van alle aspecten in een (bijna) energieneutraal gebouw. Dit zowel ten aanzien van installatietechniek als bouwkunde.

Integrale samenhang

Bij het bouwen volgens de Trias Energetica met een luchtdichte, hoogwaardig geïsoleerde schil en energieleverende ramen moeten het gebouw en de installaties goed op elkaar zijn afgestemd. Deze praktijkcursus focust op de integrale samenhang in de energiebalans van een gebouw. Daarom gaan de cursisten, bouwkundigen én installateurs, op de eerste cursusdag over de interdisciplinaire basis samen op. Dag twee en drie staan in het teken van de specialisaties installatietechniek of bouwkunde. Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan in deze cursus hand in hand. Begrijpen om te leren toe te passen. Alert worden op de details en de samenhang van de disciplines die bij een passiefhuis een integraal geheel vormen.

Van experts voor experts

De docenten zijn doorgewinterde experts, ieder met hun eigen specialisme. Clarence Rose gaat over de passiefhuistechnologie. Henk Wegkamp vertelt over betaalbaar energetisch bouwen en Carl-peter Goossen gaat nader in op het integraal ontwerp- en bouwproces. In deze interactieve cursus delen zij hun ervaringen over (bijna) energieneutraal bouwen. Wat komt er bij de uitvoering van BENG, NoM of passieve gebouwen allemaal kijken?

Naast de interdisciplinaire basis van comfortabel en betaalbaar energieneutraal bouwen met passiefhuistechnologie, gaan de installateurs dieper in op onder meer balansventilatie en energiezuinig verwarmen en koelen. De bouwkundigen verdiepen zich in isolatietechniek en de daarbij behorende bouwfysica. De ervaringen van de docenten, demonstraties van materialen en technieken en het bezoek aan twee energieneutrale projecten helpen de cursist om op de opgedane kennis te kunnen vertrouwen en verder te bouwen.

Cursus met internationaal diploma

De cursusdagen zijn op 22 en 25 januari en op 1 en/of 2 februari 2018. De opleiding kost 690 euro en deelname aan het examen 250 euro. Cursuslocatie is Ede.

De opleiding van het Passive House Institute is voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast en wordt gegeven door stichting KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passiefhuis Vakman.

Het examen vindt zaterdag 24 februari 2018 plaats, voorafgegaan door een gratis examentraining op 16 februari. Op de website van stichting KERN meer informatie over de cursus.

Over stichting KERN

Deze cursus wordt in tientallen landen gegeven aan professionals in de uitvoerende bouw. Voor de Nederlandse markt wordt de cursus aangeboden door stichting KERN, (Kennisinstituut energetische renovatie en nieuwbouw), opgericht om de energietransitie in de bouw te versnellen. KERN verzamelt zo compleet mogelijk actuele kennis, stelt deze laagdrempelig beschikbaar en ontwikkelt opleidingen en cursussen.

Advertisment ad adsense adlogger