Project Q Residences in Amsterdam Buitenveldert

Project - Q Residences in Amsterdam Buitenveldert

Het appartementencomplex Q Residences is het eerste bouwproject in Europa van architect Jeanne Gang.

“Het 75 meter hoge Quartz van Q Residences is een woontoren die wint aan dynamiek naarmate de verdiepingen zich opstapelen”

Architect Jeanne Gang is door Time Magazine uitgeroepen tot World’s Most Influential Architect. Zo’n tien jaar eerder tekende haar prijswinnende bureau, Studio Gang Architects, voor de golvende Aqua Tower in Chicago. Met 82 verdiepingen was Aqua destijds de hoogste woontoren ter wereld, ontworpen door een vrouw.

48 woningen

Q Residences, een project van Kroonenberg Groep, is gesitueerd in het groene Buitenveldert. Buitenveldert is onderdeel van het wereldberoemde Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van Cornelis van Eesteren. Het plan dateert uit 1935 en kent een betrekkelijk eenvormige structuur van lage en middelhoge bebouwing.

Q Residences bestaat uit twee gebouwen: het zwierige, imposante Quartz en het beduidend lagere en minder opvallende Qube. Quartz telt 23 woonlagen, Qube telt er acht. Samen zijn dit 248 woningen.

Qube

Het rechthoekige Qube heeft royale balkons met ingenieuze begrenzingen in de vorm van schuingeplaatste ramen. Dit gebouw combineert voorbeeldig met de middelhoogbouw ernaast.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Quartz

Het 75 meter hoge Quartz is een woontoren die wint aan dynamiek naarmate de verdiepingen zich opstapelen. Quartz, opgetrokken uit sierbeton met wit cement en natuursteengranulaat, positioneert zich als sculptuur. Op deze bijzondere plek, kruispunt van twee wegen, in deze bijzondere en fraaie wijk fungeert het als landmark en als springplank naar de hoogbouw op de Zuidas.

Hoewel de toren casco feitelijk rechthoekig is, wekt zij met haar golvende balkons onweerstaanbaar de indruk van een kronkelende dans.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Duurzaamheid

Bij Q Residences is duurzaamheid vertaald naar weloverwogen keuzes voor kwalitatieve bouwmaterialen, innovatieve technieken en slim bouwen. Zo koos men ervoor de prominent zichtbare vinnen van de balkons niet op de bouwplaats in de open lucht in vorm te brengen, maar in een afgesloten werkplaats. Op die manier kon de uitstoot onder beheersbare omstandigheden worden afgevangen.

Foto’s Kees Hummel

Advertisment ad adsense adlogger