Energieneutraal centrum Hart van de Waalsprong

Realisatie eerste energieneutrale centrum Hart van de Waalsprong

Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen hebben een overeenkomst ondertekend met Dura Vermeer Bouw Hengelo voor de realisatie van het eerste energieneutrale centrum van Nederland; Hart van de Waalsprong.

Het hart bestaat uit ruim 9.000 m2 commerciële ruimte, met daarnaast 221 energieneutrale koop- en huurappartementen

Fort Lent

Rob Tijmense, Projectontwikkelaar AM en Mireille Jeurnink, directeur vastgoedontwikkeling VanWonen, tekenden namens Hart van de Waalsprong C.V. Koert Terhürne, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo tekende de overeenkomst namens Dura Vermeer. Het tekenmoment vond plaats vanuit Fort Lent, een historisch fort dat het plangebied overziet.

Nijmegen-Noord

Hart van de Waalsprong is een mixed use gebiedsontwikkeling van gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen. Na een recent gehouden aanbesteding is Dura Vermeer geselecteerd voor de realisatie van de twee meest centraal gelegen stedelijke blokken binnen het plangebied: blok Donk (D) en Elft (E).

Naast de Albert Heijn en de Aldi komen er ruim twintig compactere winkel-, diensten- en horeca-units. Daarnaast biedt het plan 221 koop- en huurappartementen. Van de 221 appartementen zijn er 81 koopappartementen, 89 huurappartementen in de vrije sector en 51 sociale huurappartementen. De laatste worden overgenomen door Woningcorporatie Talis. Er komen in totaal 224 parkeerplaatsen.

Zonneveld

Hart van de Waalsprong wordt een zeer vooruitstrevende wijk qua duurzaamheid en gezondheid. De wijk wordt energieneutraal en herbergt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Hiervoor wordt een groot zonneveld gerealiseerd binnen het plan en de energievraag van huurders beperkt.

Ook de appartementen zijn energieneutraal door vooruitstrevende techniek zoals optimale isolatie en slimme installaties. Het plan is klimaatadaptief door opvang van regenwater op daken en diverse waterpartijen gaat door de groene opzet hittestress tegen. Er is daarbij aandacht voor samenhangende flora en fauna waardoor het plan ook natuurinclusief is.

Daarnaast wordt deelmobiliteit middels een samenwerking met WedriveSolar onderdeel van de vervoersmogelijkheden. Door de stedenbouwkundige groene opzet en inbedding in het parklandschap van de Waal worden bewoners en bezoekers gestimuleerd elkaar te ontmoeten, te wandelen en te fietsen wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

De start van de uitvoering vindt aan het eind van 2021 plaats. Na de zomer van 2023 worden de winkels en de appartementen gefaseerd opgeleverd.

Lees ook: Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij

Op de foto van links naar rechts: Koert Terhürne, Mireille Jeurnink, Rob Tijmense.

Advertisment ad adsense adlogger