Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij en van hout

Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij en van hout

In de buurt Jerusalem in Nijmegen realiseert Talis 220 nieuwe sociale huurwoningen op de fundering van de bestaande woningen. Ze zijn van hout en aardgasvrij. Binnen 20 werkdagen worden de woningen gesloopt en opnieuw gebouwd met Blokje Om van Dura Vermeer.

“Jerusalem: houtskeletbouw en als eerste bestaande buurt in Nederland van het aardgas af”

Houtskeletbouw

De woningen zijn gebaseerd op houtskeletbouw. Dit is duurzaam, comfortabel en maakt het mogelijk om snel te bouwen. Om ze aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken, die nog niet eerder op deze manier zijn toegepast.

Massaal voor aardgasvrij

De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen, omdat aardgasvrij bouwen voor de corporatie financieel niet haalbaar was. Toch werd uiteindelijk een oplossing gevonden, met een subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en een korting op de verhuurdersheffing. Het is de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw.

Bewoners hadden zelf de keuze of ze een aardgasvrije woning of op een woning op aardgas wilden. Bijna alle bewoners kozen voor aardgasvrij. Enkele huurders zijn nog niet om, de woningen worden zo gebouwd dat ze later alsnog kunnen omschakelen.

Beproeft

De woningen krijgen acht zonnepanelen en twee zonnecollectoren, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler bevat 290 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren. Het is een stille en duurzame techniek die garantie biedt voor warm water en een warme woning. Een beproefd concept dat voor het eerst op deze manier wordt toegepast.

(Lees verder onder de foto.)

Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij en van hout

De woningen na (l) en voor (r) de herbouw.

Houtbouw

De keuze voor houtbouw past goed bij het duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft veel minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hout biedt een comfortabel binnenklimaat en onderzoek toont aan dat bewoners zich gelukkiger voelen in een houten woning.

Norm

Aardgasvrij bouwen is de norm, ook voor sociale woningbouw. De kosten hiervoor zijn aanmerkelijk hoger dan bouwen met een gasaansluiting. Hier komt een dilemma om de hoek kijken voor woningcorporaties. Het is de kerntaak van corporaties om betaalbare sociale huurwoningen te realiseren voor mensen met een lager inkomen.

Terugverdienen?

Investeringen in duurzaamheid leveren hogere bouwkosten op, die niet terugverdiend kunnen worden via de huur. “Duurzaamheid is belangrijk, maar betaalbaarheid voor onze huurders is nog belangrijker”, aldus Ronald Leushuis, bestuurder bij Talis. Hoe graag corporaties ook aan de opgave willen voldoen, er moeten keuzes gemaakt worden. Als het aan Talis ligt moeten er de komende tijd duidelijke politieke keuzes worden gemaakt die ruimte geven aan de woningcorporaties om aan hun taken te voldoen.

Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij en van hout met Blokje Om van Dura Vermeer.

Advertisment ad adsense adlogger