Rijnpark, nieuwe wijk in Arnhem met 7.000 woningen

Arnhem-Oost-Rijnpark

Gemeente Arnhem presenteerde onlangs haar plannen voor Rijnpark. Het is een ambitieuze aanpak van het oude bedrijven- en rangeerterrein in Arnhem-Oost en moet getransformeerd worden tot een groene woonwijk met ruimte voor horeca, winkels en bedrijven.

“De ontwikkeling van Rijnpark valt binnen het Nationaal Programma Arnhem Oost, door het Rijk is al meer dan 100 miljoen toegezegd voor het plan”

Arnhem-Oost

De toekomstige wijk met 7.000 woningen is op loopafstand van het centrum en biedt 5.000 banen. Hiermee wordt een grote stap gezet in de ambities die de stad heeft voor Arnhem-Oost.
Gebiedsvisie Rijnpark is een volgende stap in de ontwikkeling van Spoorzone Arnhem-Oost. Recent keurde de Arnhemse gemeenteraad het gebiedsprogramma goed. De gemeenteraad gaat de gebiedsvisie Rijnpark nu verder behandelen.

Wonen en werken in Rijnpark

Rijnpark wordt een gemengde, diverse en inclusieve wijk met 7.000 woningen, waarvan een groot deel sociale huur en betaalbare koop. Er komen veel voorzieningen. Ook worden er tot 800 plekken voor de permanente opvang van vluchtelingen ingepland.
Een nieuw stadspark en de groene inrichting van de wijk dragen bij aan biodiversiteit en bieden verkoeling. De bedoeling is om zoveel mogelijk in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Voorzieningen

De ontwikkeling van Rijnpark is het antwoord op de vraag naar meer voorzieningen in Arnhem-Oost. Bij de toewijzing van bedrijfsruimte in Rijnpark, kijkt de gemeente eerst naar bestaande bedrijven in de Spoorzone die passen binnen de ontwikkelingsvisie van de wijk. Daarna wordt gekeken naar bedrijven die een aanvulling zijn voor de stad Nijmegen. Daarbij wordt gedacht aan creatieve ondernemers, Nijmeegs midden- en kleinbedrijf, winkels en horeca.

“Het is onze ambitie om de wooncrisis op te lossen door veel betaalbare woningen te bouwen. Rijnpark in Arnhem-Oost is daar een heel geschikte plek voor. Wat nu nog spoorzone is, wordt straks een energieke en groene wijk met duizenden betaalbare woningen, innovatieve werkruimtes en een prachtig park. Een compleet nieuw stadsdeel bouwen is een gigantische opgave. We zijn er nog lang niet, maar met deze gebiedsvisie zijn we wel op de goede weg. Rijnpark wordt een stadsdeel om trots op te zijn”, laat wethouder wonen, Paul Smeulders, weten.

Duurzame mobiliteit

Rijnpark bevordert duurzame mobiliteit met een focus op fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Het park, scholen en andere voorzieningen zijn gemakkelijk bereikbaar voor de mensen in de buurt, maar ook voor de omliggende wijken. In het plan staat de fietsbrug naar Malburgen om Arnhem-Zuid en -Noord beter met elkaar te verbinden.

Lees verder onder de afbeelding.
Rijnpark Arnhem
Afbeelding: Ministerie BZK.

NOVEX

De realisatie van de plannen is mogelijk dankzij steun van de landelijke overheid, die het oude bedrijven- en rangeerterrein als NOVEX-gebied heeft aangewezen.

NOVEX-gebieden zijn 16 landelijke aandachtsgebieden waar grote ruimtelijke transities vragen om een aangepast ontwikkelperspectief. “Inmiddels is al meer dan 100 miljoen euro toegezegd om de plannen voor de Spoorzone Arnhem-Oost te realiseren”, zo bericht de gemeente.

Bron: Gemeente Arnhem.

Rijnpark als nieuwe wijk in Arnhem met 7.000 woningen. Lees ook:
Spoorzone Arnhem-Oost wordt woon- en werklocatie.

Advertisment ad adsense adlogger