Rode Dorp in Alphen aan den Rijn met nieuwbouw gestart

Rode Dorp in Alphen aan den Rijn met nieuwbouw gestart

De nieuwbouw in het Rode Dorp is gestart. In opdracht van Woonforte realiseert ERA Contour in de karakteristieke buurt in Alphen aan den Rijn 172 nieuwe eengezinswoningen.

“Als de tijdcapsule wordt geopend, hoop ik dat het Rode Dorp nog altijd het gezellige, kleine dorp in het grote dorp Alphen is”

De 100 jaar oude woningen uit de eerste fase zijn gesloopt en deze week is ook de bouw van de eerste 42 woningen officieel begonnen. Om die start op een passende manier te vieren, groef een van de bewoners samen met haar kleinkinderen een tijdcapsule in met herinneringen aan de huidige buurt en wensen voor de toekomst.

Sfeer en karakter behouden

De 172 huurwoningen van Woonforte die plaatsmaken voor de nieuwe woningen, bevinden zich midden tussen de bestaande woningen in het Rode Dorp. Deze Alphense buurt staat bekend om de rode dakpannen, maar vooral ook om haar sterke eigen sfeer en karakter. De hele wijk is gebouwd tussen 1920 en 1950 en veel van de huidige bewoners wonen alle lang in het Rode Dorp.

Om de woningen weer te laten voldoen aan de wooneisen van deze tijd, besloot de woningcorporatie tot sloop en nieuwbouw. De nieuwe woningen zijn groter, energiezuinig en toekomstbestendig. Het uitgangspunt voor het ontwerp was dat de woningen nog steeds goed in de sfeer en het karakter van het Rode Dorp passen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

De tijdcapsule wordt ingegraven door bewoonster Hellen Hoogeveen en haar kleinkinderen. Beeld: Woonforte.

Start bouw ludiek

Woonforte bedacht een passende manier om samen met de nieuwe bewoners stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal. De terugkerende huurders mochten hun herinneringen aan het Rode Dorp en hun wensen voor de toekomst inleveren. Ook de kinderen van de Groen van Prinstererschool leverden een bijdrage met tekeningen en verhalen over de wijk. Alle bijdragen werden in een speciale tijdcapsule gestopt, die werd ingegraven onder de nieuwbouw.

Als de tijdcapsule over tientallen jaren weer wordt opgegraven, kunnen de volgende generaties lezen hoe het vroeger was in het Rode Dorp. Bewoonster Hellen Hoogeveen en haar kleinkinderen, die zelf ook in het Rode Dorp wonen, kregen de eer om de tijdcapsule in te graven.

Hoogeveen: “Als de tijdcapsule wordt geopend, hoop ik dat het Rode Dorp nog altijd het gezellige, kleine dorp in het grote dorp Alphen is”. De Alphense wethouder Gerard van As was samen met Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte en Jeroen Heijdra, directeur bij ERA Contour, getuige van dit moment.

Oplevering

Naar verwachting levert ERA Contour de woningen uit de eerste fase op in het eerste kwartaal van 2022. Daarna begint de sloop van fase 2. Bloemen Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe woningen.

Woonforte

Woonforte is een woningcorporatie met bijna 11.000 woningen in Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam. De woningcorporatie investeert in nieuwbouw, renovaties, onderhoud, leefbaarheid en duurzaamheid.

Openingsbeeld: Bloemen Architecten

Advertisment ad adsense adlogger