Transformatie van winkelleegstand, wonen in een voormalige Aldi

Transformatie van winkelleegstand, wonen in een voormalige Aldi

Het is al langer bekend dat Nederland voor een opgave staat om lege kantoren te transformeren. Verschillende plekken in Nederland kampen ook nog eens met winkelleegstand. In Waddinxveen wordt een voormalige Aldi omgebouwd tot 10 nieuwe starterswoningen. Een voorbeeld waaruit blijkt dat ook lege winkels wel degelijk een nieuwe functie kunnen krijgen. Deze maand werd de start gemaakt met het grootonderhoud en de nieuwbouw van het pand.

Het ligt van oudsher niet voor de hand om lege winkels om te katten tot woningen. De gemeente Waddinxveen en woningstichting Woonpartners zagen echter een kans in deze opgave. René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners, en twee wethouders van Waddinxveen startten het bouwtraject op sympathieke wijze, door in de vroege morgen van 19 september koffie te schenken voor de bouwvakkers.

Gelijke huurkansen

Het winkelpand van Aldi staat al leeg sinds 2013. “Deze huurwoningen bouwen we speciaal voor jongeren met een laag inkomen. Jonge starters met een minimum inkomen kunnen via huurtoeslag ook voor deze woningen in aanmerking komen. We gaan dan ook de toewijzing via loting laten verlopen zodat alle jongeren evenveel kans maken”, aldus René Mascini. Omdat op de winkelpanden een bestemming rustte voor detailhandel was een bestemmingswijziging van de gemeente Waddinxveen nodig. Die verleende volle medewerking. “Mooi dat er nu 10 betaalbare huurwoningen bij komen in een segment waar vooral starters op de woningmarkt naar op zoek zijn”, aldus wethouder Lex Hofstra.

Trompe d’oeil

Het hele pand krijgt een facelift. Zo worden op de begane grond en de verdiepingen de kozijnen hersteld, de Franse balkons worden verstevigd en alles wordt geschilderd in frisse nieuwe kleuren. Daarnaast wordt de hoofdriolering vervangen en wordt de dakbedekking van de algemene ruimte en de galerijen aangepast. Aannemer Van Zoelen uit Utrecht voert de werkzaamheden uit. Een mooie uitdaging, volgens René Mascini: “In de onderhandelingen met de gemeente was er een verzoek om in de kopgevel kozijnen aan te brengen. Maar dat was technisch moeilijk realiseerbaar. Samen met de architect zijn we tot het idee gekomen om op de kopgevel abstracte vormen van ramen te schilderen. Zo kan je creatief omgaan met de wensen van verschillende partijen.”

Veel licht

Het ontwerp komt van A3 architecten uit Rotterdam. “Het doel was in de commerciële plint betaalbare sociale huurappartementen te realiseren en daarbij ook de gevel een betere uitstraling te geven”, aldus architect Jeroen Bestman. ” Alle woningen van circa 55m² liggen op de begane grond maar hebben geen eigen tuin of patio, wel een gemeenschappelijke buitenruimte. Het zijn vrij indeelbare eenkamerwoningen. Door de hoge plint kunnen we grote ramen plaatsen die veel daglicht in het appartement geven.” De appartementen gaan nog voor het einde van het jaar in de verhuur via Woningnet. De woningen worden opgeleverd aan de huurders in februari 2017.

Advertisment ad adsense adlogger