Brainport Campus Eindhoven: hightech in groene omgeving

De Brainport campus wordt een innovatieve campus voor de internationale hightech maakindustrie. Onder anderen KMWE heeft al bekend gemaakt in 2017 naar het te terrein te willen verhuizen

De realisatie van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is een stap dichterbij. De Raad van State is positief over het bestemmingsplan. Een belangrijke mijlpaal voor de samenwerkende partijen.

De Brainport Campus wordt een innovatieve campus voor de internationale hightech maakindustrie. Onder anderen KMWE heeft al bekend gemaakt in 2017 naar het te terrein te willen verhuizen. BIC wordt ontwikkeld door VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed.

Hightech maakbedrijven

Wethouder Staf Depla: “De manier waarop Brainport Industries Campus hightech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park, gebeurt nog nergens in Europa. In feite werkt de hele hightech toeleverketen, van kleine start-ups tot multinationals, samen in één grote “fabriek van de toekomst” op één locatie. Dat is tevens goed nieuws voor de werkgelegenheid”. De campus wil grenzen tussen bedrijven laten verdwijnen en uitgroeien tot een internationale showcase. Ferdinand Gremmen, directeur van SDK Vastgoed hierover: “Wij zijn in deze vraaggestuurde ontwikkeling veel meer partner dan ontwikkelaar en bouwer. Samen met overheden en potentiële vestigers hebben we de visie van dit totaalconcept tot wasdom gebracht.”

Mainports voorbij

De plannen voor een het BIC sluiten aan bij het rapport ‘Mainports voorbij’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli), dat 1 juli verscheen. Dit belangrijke adviesorgaan adviseert de regering om het jarenlang gevolgde mainportbeleid los te laten. De Rli roept daarin op om verder te kijken dan Schiphol en de Rotterdamse haven als dé motoren voor de Nederlandse economie. De raad ziet buiten Noord- en Zuid-Holland meer economische kerngebieden, zoals de Brainportregio. Brainport regio Eindhoven begint zich steeds meer te onderscheiden met een toegevoegde waarde in hoogwaardige producten, de nadruk op research & development en een succesvolle samenwerking binnen de triple helix van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Groene campus

De Brainport Campus komt te liggen op Landelijk Strijp, vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw krijgt gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Door de gebouwen komt een glazen atrium te lopen, met horeca en paviljoens voor onderwijs en projecten. De ruimte om de gebouwen zal één geheel vormen met het groene, bosrijke gebied van het nieuwe stadspark Brainport Park. Daar komen wandel- en fietspaden, weiden en bijzondere tuinen.

Advertisment ad adsense adlogger