2 miljoen m² aan leegstaande monumentale ruimte

2 miljoen m² aan leegstaande monumentale ruimte

Nederland kampt momenteel met zo’n 2000 leegstaande monumenten. Deze monumenten zijn samen goed voor 2 miljoen lege m2. Dit bericht is afkomstig van stichting BOEi, dat zich bezig houdt met het herbestemmen en restaureren van cultureel erfgoed.

Het gaat met name om grote monumenten, zoals fabrieken, kerken, kloosters, kazernes of verpleeghuizen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de MonumentenMonitor.

Big data

BOEi, dat opdracht gaf voor het onderzoek, stelt dat hiermee cijfermatig onderbouwd is dat er voldoende ruimte is om allerlei maatschappelijke behoeften op te lossen door middel van herbestemming van monumenten. De MonumentenMonitor zocht ook uit hoe groot de markt is voor het restaureren en herbestemmen van monumenten. Jan Hylke de Jong van de Monumentenmonitor: “Wij kunnen nu bepalen waar welk monument staat, hoe groot het is en in theorie van elk monument bepalen wat de onderhoudstoestand is. Al is voor dat laatste aanvullende landelijke informatie gewenst. Beleid in de monumentensector wordt dan niet meer op basis van het piepsysteem bepaald maar op hele concrete en harde cijfers.”

Nationale iconen

BOEi-directeur Arno Boon: “Nieuw is dat er niet meer in aantallen monumenten wordt gedacht maar in vierkante meters. Dat voorkomt dat een groot klooster van 20.000 m2 even hard meetelt in de statistieken als een kapelletje van 200 m2. Bovendien is ook nu heel hard aangetoond dat er voldoende nationale iconen zijn die nog een rol kunnen spelen in de huisvesting van functies die nu van belang zijn.”

Gemeentelijke monumenten

In het onderzoek gaat het alleen om rijksmonumenten. Naar verwachting zijn er nog veel meer gemeentelijke monumenten. Juist deze – vaak kleinere – monumenten komen extra onder druk te staan door een voorgestelde afschaffing van de fiscale aftrekregeling. Deze maatregel treft 30.000 particuliere woonhuiseigenaren van monumentale panden. Daarentegen heeft het kabinet de BRIM-subsidie, dat met name terecht komt bij grote monumenten, met €20 miljoen verhoogd. Zodoende dreigen de kleinere monumenten ondergesneeuwd te raken.

Advertisment ad adsense adlogger