Duurzame renovatie hoofdgebouw TU/e

Duurzame renovatie hoofdgebouw TU/e

Hoofdgebouw Atlas moet hét icoon van de verduurzaming van de TU/e campus worden. Het gebouw wordt vanaf volgende maand volledig gerenoveerd. Studeren en werken zullen na oplevering van de duurzame renovatie hand in hand gaan.

De inrichting en techniek van het ontwerp voorkomen energetische verspilling, en waar mogelijk worden materialen uit het oude gebouw hergebruikt. Intelligente oplossingen moeten zorgen dat Atlas het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland wordt. Het ontwerp van Team RSVP werd alvast beloond met een Breeam-score van 93,86 procent.

Slim gebouw

Dat is de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw, aldus de technische universiteit. “Intelligent lighting, solar cell technology en natural ventilation zijn enkele voorbeelden waarnaar de TU/e onderzoek doet. Zo draagt technologie weer bij aan een betere toekomst”, aldus Jan Mengelers, voorzitter van het CvB en voorzitter van de stuurgroep Duurzaamheid. Het Atlas-gebouw krijgt slimme gevels, met onder andere drievoudige zonwerende beglazing. Na renovatie zal het gebouw volledig draaien op het campusbrede wko-systeem. Een gasaansluiting komt er niet aan te pas. Daarnaast vindt ‘s nachts in de zomer natuurlijke koeling en ventilatie plaats, door het openschuiven van de bovenste ramen.

Duurzame renovatie

De TU/e heeft de ambitie in 2030 voor 50% een energie-neutrale campus te worden. Ook voor de renovatie van het Hoofdgebouw is het uitgangspunt de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Dit wordt onder andere bereikt door instandhouding van bruikbare bestaande elementen van het gebouw, zoals de beton- en staalconstructie, het gebruik van duurzame materialen, de toepassing van slimme installatieprincipes met aandacht voor energieverbruik en door vooruit te kijken naar de exploitatiefase. Het Hoofdgebouw, gebouwd tussen 1959 en 1963 naar ontwerp van S.J. van Embden, wordt tot het betonnen casco gestript.

Advertisment ad adsense adlogger