Hoogste punt Wonderwoods in Utrecht

Hoogste punt groen Wonderwoods in Utrecht

Wonderwoods, heeft zijn hoogste punt bereikt. Het multifunctionele groene gebouw met 80.000 vierkante meter woon- en kantoorruimte is de koploper van het nieuwe centrumgebied Beurskwartier in Utrecht.

“Wonderwoods nu hoogste groene gebouw van Nederland en eerste project Utrechtse Beurskwartier”

Utrechtse Beurskwartier

Wonderwoods is het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier dat zijn voltooiing nadert. Het bestaat uit twee torens, van 104 en 70 meter hoog, met een hectare aan verticaal bos en diverse dak- en binnentuinen. Wonderwoods wordt gebouwd op de hoek van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan en is ontworpen door de architectenbureaus Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects uit Amsterdam.

Groen Wonderwoods

Wonderwoods biedt ruimte aan 167 koopappartementen, 252 huurappartementen (middenhuur en vrije sector), zo’n 15.000 vierkante meter kantoorruimte, commerciële voorzieningen en museum Nowhere, het eerste digital art space van Europa met een permanente tentoonstelling van het Japanse Teamlab.

De balkons en gevels van de gebouwen zijn beplant met een verticaal bos. Het project is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het haalt 75.000 bloemen en struiken, zo’n 30 verschillende diersoorten en 300 bomen naar de binnenstad van Utrecht.

Het gebied wordt autovrij en onder het project komt een eco- en waterbuffersysteem dat het water vanaf de gebouwen opvangt en bij regen 150.000 liter water gefaseerd kan afvoeren. Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de realisatie en het langdurige onderhoud van in totaal één hectare groen in Wonderwoods.

Lees verder onder afbeelding.
: De lichtprojectie ter ere van het hoogste punt van Wonderwoods
Bomen en planten op de balkons en gevel van de woontoren van Wonderwoods.

Toren

De samenwerking van de twee architectenbureaus komt naar voren in de detaillering en de duurzame materialen die zijn gebruikt in beide torens. “Ons verticale bos in Utrecht is een mijlpaal voor al onze ontwerpen over de hele wereld”, aldus Stefano Boeri. “Wonderwoods is een echt stedelijk gebouw en tegelijkertijd een zeer rijk en complex ecosysteem.”

Zakenpartner en architect Francesca Cesa Bianchi voegt toe: “Het project maakt ons extra trots omdat het aantoont dat bomen integreren in een ontwerp en bouwen met prefab bouwsystemen die de ecologische voetafdruk verkleinen, steeds beter samengaan”.

“Wonderwoods is een voorbeeldproject hoe je steden kunt verdichten met een mixed use-gebouw dat een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van bezoekers, bewoners, werknemers en de omgeving”, aldus Roberto Meyer van MVSA Architects. Het Nederlandse bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van de 70 meter hoge, open toren met veel glas, waardoor de binnen- en daktuinen van buitenaf te zien zijn.

Samenwerken aan grootste utiliteitsproject van Nederland

Het Beurskwartier wordt een nieuw, autovrij centrumgebied naast Utrecht Centraal. Hiermee worden ook de Jaarbeurshallen onderdeel van het centrum van de stad.

“Eigenlijk komt in Wonderwoods alles samen waar G&S& voor staat: Samenwerken om dingen beter en mooier te maken”, vertelt G&S&-directeur Dennis van de Ven, doelend op de samenwerking met de architecten, a.s.r. real estate, de gemeente en met de Bouwcombinatie Wonderwoods.

Van de Ven verteld verder: “Het idee was om het grootste groene woon- en kantoorproject van Nederland te bouwen en dit hoogste punt laat zien dat dit ook daadwerkelijk is gerealiseerd. In de stad 80.000 vierkante meter de lucht in is technisch een uitdaging en tot nu toe ongekend. Wonderwoods is momenteel het grootste utiliteitsproject van Nederland en we zijn ontzettend trots op dit project”.

Lees verder onder afbeelding.

Een ‘flying gardner’, verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, daalt af langs de gevel.

Over Wonderwoods

Het project is namens de European Property Awards uitgeroepen tot beste Mixed-Use project van Nederland. Het project wordt gerealiseerd door Bouwcombinatie Wonderwoods, bestaande uit Boele & van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam. Vanaf de zomer van 2024 wordt het gebouw gefaseerd opgeleverd.

Bij de openingsfoto: Lichtprojectie ter ere van het hoogste punt van Wonderwoods.

Alle foto’s: Milan Hofmans.

Zie ook: Wonderwoods gekozen voor ‘groene’ toplocatie in het Utrechts Stationsgebied.

Advertisment ad adsense adlogger