Woondeal N-H N “Ambitie realisatie 40.000 extra woningen”

Woondeal Noord-Holland Noord - Ambitie om 40.000 extra woningen te realiseren

De provincie, achttien gemeenten en marktpartijen hebben de ambitie om in regio Alkmaar, de Kop en Westfriesland tot 2030 circa 40.000 extra woningen te bouwen op binnenstedelijke locaties en zoveel mogelijk in de buurt van trein- en busstations.

“Bouwen, bouwen, bouwen is ook het motto van Regio Alkmaar”

Door meer huizen te bouwen dan volgens berekeningen voor de regio zelf nodig is, willen de gemeenten en provincie een bijdrage leveren aan het sneller oplossen van het woningtekort in en rond Amsterdam.

Dit staat in de Woondeal Noord-Holland Noord die naast de regiogemeenten en de Woningmakers nu ook is getekend door de provincie Noord-Holland. De officiële ondertekening vond donderdagochtend 8 juli plaats in Alkmaar in het gebied Overstad, waar 2.500 woningen gerealiseerd gaan worden.

Gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): “Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat er nu een goede woondeal voor Noord-Holland Noord ligt waarmee we gezamenlijk aan de slag kunnen, ook richting het Rijk. We hopen zo sneller voldoende woningen te kunnen bouwen voor iedereen.”

Bereikbaarheid

Wie extra huizen wil bouwen voor mensen die werken of studeren in Amsterdam of omgeving, moet als regio goed bereikbaar zijn. Daarom is voor Noord-Holland Noord naast de bouwambities ook een bereikbaarheidsvisie uitgewerkt, zowel voor het spoor als de weg.

De provincie en gemeenten hebben minister Ollongren gevraagd in deze woondeal te investeren (regeling Woningbouwimpuls), onder andere voor het verplaatsen van milieubelastende bedrijven en het verbeteren van de stations en het spoor op de lijn Amsterdam – Castricum – Alkmaar – Heerhugowaard – Hoorn.

Wethouder Paul Verbruggen (Regio Alkmaar): “Het woningtekort in de regio is zo groot dat niemand het probleem alleen op kan lossen. Bouwen, bouwen, bouwen is het motto van Regio Alkmaar, zowel in de steden als in de kleinere gemeenten. Dat kan alleen versneld worden in samenwerking tussen gemeenten, provincie, het Rijk en de ontwikkelaars.”

Woondeal

In de woondeal is naast betaalbaarheid ook aandacht voor duurzaamheid door stikstofarm, circulair en natuurinclusief te bouwen, rekening houdend met het veranderende klimaat en een gezonde leefomgeving.

De Woondeal Noord-Holland Noord is getekend door de provincie Noord-Holland, de Woningmakers (regionale marktpartijen) en de 18 gemeenten in Regio Alkmaar (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Uitgeest), regio Westfriesland (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Opmeer, Medemblik, Stede Broec) en regio Kop van Noord-Holland (Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Texel).

Lees ook: Woondeal Noord-Holland Noord

Advertisment ad adsense adlogger