Opvallend woongebouw Ceci in Kenniskwartier Zuidas Amsterdam

Opvallend woongebouw Ceci in Kenniskwartier Zuidas Amsterdam

Gemeente Amsterdam heeft het plan voor woongebouw Ceci geselecteerd als winnaar van de tender, voor de betreffende kavel in het Kenniskwartier Zuidas. Ontwikkelaar Being en architect Space Encounters introduceren met Ceci een opvallend woongebouw met horeca, kunst en cultuur in het – nu nog vooral – zakelijk gebied Zuidas.

“In Kenniskwartier Zuidas komen straks circa 2.700 woningen”

Kenniskwartier Zuidas

Ceci maakt straks onderdeel uit van innovatiedistrict én de nieuwe woonbuurt in Zuidas, Kenniskwartier. Deze buurt biedt straks in totaal ruimte aan circa 2.700 woningen. De ontwikkeling van kavel 2E bestaat uit maximaal 3.500 vierkante meter, waarvan een deel bestemd voor circa 25 vrije-sector koopwoningen en 250 vierkante meter bestemd voor een commerciële voorziening op de begane grond.

Woongebouw Cici ligt straks westelijk van de onlangs opgeleverde woontoren Stepstone en tegenover The Pulse of Amsterdam, waar eind van dit jaar woningen, kantoren en voorzieningen, waaronder een bioscoop, worden opgeleverd. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam Universitair Medisch Centrum maken onderdeel uit van Kenniskwartier.

Lees verder onder de afbeelding.
Opvallend woongebouw Ceci in Kenniskwartier Zuidas Amsterdam

Verwondering en beleving

“Ceci n’est pas une maison, kortweg Ceci is een bijzonder ontwerp dat ideeën oproept van een parel aan de gracht met horizontale, gekromde overstekken in een lichte, parelmoerachtige kleurstelling. Het gebouw reageert sterk op de omgeving met een hoogstedelijke en meer formele uitstraling aan de Gustav Mahlerlaan en een meer expressieve informele uitstraling aan de waterkant van de Jaddanbaikade”, berichtten Gemeente Amsterdam en Being.

Zij verhalen verder: “Dankzij een dubbelhoge plint, uitnodigende architectuur en het gebruik van lichtkunst vormt de begane grond een verlengstuk van de openbare ruimte, waar kunst, cultuur, wetenschap en het bedrijfsleven samenkomen. Woongebouw Ceci biedt een ontsnapping aan de stedelijke realiteit dankzij de integratie van expressief groen op balkons en dakterrassen en een ondergronds bos in de fietsenkelder”.

De bouw van woongebouw Ceci zal naar verwachting medio 2025 van start kunnen gaan en op zijn vroegst vanaf eind 2026 in gebruik worden genomen.

Duurzaamheidsambities

Wat betreft heeft het plan voor woongebouw Cici op kavel 2E goed gescoord. Dit mede door een goed casco en goede energieprestatie en een concept dat energie levert, laten de betrokken partijen weten. Zij hebben de samenhang tussen ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid in de visie opgelost door de toepassing van zonnepanelen in het ontwerp. Daarnaast zal de houten draagconstructie zowel vanaf de buitenkant, als aan de binnenkant zichtbaar én tastbaar zijn.

Being verteld: “Onze duurzaamheidsambitie voor woongebouw Ceci strekt verder dan energie-efficiëntie. We streven naar een gebouw dat welzijn, esthetiek en comfort belichaamt. Met Ceci brengen we creativiteit en zakelijkheid samen. Het is daardoor niet alleen een plek om te wonen, maar ook een voedingsbodem voor kunst, cultuur en een bloeiende gemeenschap”.

Samenwerking rond woongebouw Ceci

De ontwikkelaar werkte voor de totstandkoming van het plan samen met architect Space Encounters voor het ontwerp, MOSS voor het groenontwerp, advies- en ingenieursbureau DGMR voor duurzaamheid, energie en geveltechniek, IMD Raadgevende Ingenieurs voor de houtconstructie, kunstenaars Children of the Light voor de lichtkunst en Space & Mertens voor placemaking.

Lees verder onder de afbeelding.
Opvallend woongebouw Ceci in Kenniskwartier Zuidas Amsterdam

Afbeeldingen: Proloog. Bron: Gemeente Amsterdam en Being.

Opvallend woongebouw Ceci in Kenniskwartier Zuidas Amsterdam. Zie ook:
Nieuwe buurt met 1.350 woningen op Zuidas.

Advertisment ad adsense adlogger