Woontoren Flores met glazen bloemengevel op terrein Floriade

Woontoren Flores met bijzondere gevel op terrein Floriade

Gemeente Almere en ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer, onthulden afgelopen woensdag de Woontoren Flores met een bijzondere gevel op het terrein van de Floriade. De woontoren krijgt een bijzonder gevelkunstwerk waarop het beplantingsplan voor de Floriade Expo 2022 op de gevel is vertaald.

“De woontoren Flores is beeldbepalend voor Floriade Expo 2022 en de toekomstige stadswijk Hortus in Almere”

Ontwerp

De woontoren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden.

Het kunstwerk op de toren is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

De woontoren vervult tijdens Floriade Expo 2022 diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

Lees verder onder de afbeelding.
Woontoren Flores met bijzondere gevel op terrein Floriade. Beeld Amvest / Dura Vermeer

De duurzame en hoogwaardig afgewerkte woontoren is 43,5 meter hoog en bestaat na Floriade uit 80 huurappartementen, waarvan 60 in het middensegment, en een commerciële ruimte op de begane grond. Het woongebouw wordt aangesloten op het innovatieve energiesysteem (Smart Thermal Grid) voor de warmte- en koudevoorziening.

Multifunctionele duurzame woontoren Flores

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de Expo en na 2022 onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping van de woontoren tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. In de commerciële ruimte op de begane grond komt daghoreca, retail, EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers aan Floriade.

Gevel

In het kunstwerk op de gevel van woontoren Flores zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het gehele Floriadegebied: van Acer in het noordwesten (Utopia) tot Zizyphus in het zuidoosten (De Steiger), is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel.

Lees verder onder de afbeelding.
Beeld woontoren Flores op Floriade 2022 Almere - MVRDV, Arttenders,  kunstenares Alex Verhaest
Het bloemengevelontwerp van MVRDV, Arttenders, kunstenares Alex Verhaest.

Printen op glas

Het gevelkunstwerk dat het toegepaste arboretum in een levendig en kleurrijk panorama weergeeft, maakt de woontoren Flores tot een icoon voor Almere. Voor de gevel wordt een bijzondere productietechniek toegepast door het kunstwerk op een glazen façade te printen. Het panoramische werk met de gevel als canvas blijft ook na de Expo als eyecatcher behouden.

Groene woonwijk Hortus

De woontoren Flores komt in de nieuwe groene stadswijk Hortus van de gebiedsontwikkeling Floriade in Almere en wordt na de Floriade Expo 2022 het eerste woongebouw in deze duurzame wijk. De wijk Hortus is rijk is aan bomen, planten en bloemen en maakt gebruik van het arboretum dat de kavels omzoomt en de wijk een overweldigend groen karakter gaat geven.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan, samen met nationale- en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. De Floriade ligt direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Beeld: Amvest / Dura Vermeer / MVRDV, Arttenders Alex Verhaest / Klunder Architecten

Advertisment ad adsense adlogger