Veilen van bouwmachines steeds populairder

Het veilen van bouwmachines en trucks steeds populairder

Ritchie Bros., gespecialiseerd in het veilen van bouwmachines en trucks, ziet een stijging van Nederlandse bedrijven die materieel en trucks willen verkopen.

Veilen? “Veel bedrijven in de bouwsector zijn nu op zoek naar liquiditeit”

Diepladers reden af en aan op het veilingterrein van Ritchie Bros. in Moerdijk. Rupsgraafmachines, mobiele kranen, bulldozers en wielladers staan rijen dik opgesteld, tot ze opgehaald worden door hun nieuwe eigenaren. Dat gebeurde in september toen meer dan vierduizend machines, trucks en onderdelen in een week tijd werden verkocht. De machines komen van honderden klanten van het veilinghuis in binnen- en buitenland.

Stijging van aanbod bouwmachines

“De krimpende bouwproductie en het Coronavirus zorgen in Nederland voor een stijging van aanbod van materieel in de markt, en dat zie je direct in onze veilingen terug,” aldus Diederick van Haselen van Ritchie Bros. “Veel bedrijven in de bouwsector zijn nu op zoek naar liquiditeit en nemen ook hun machinepark onder de loep. Machines die niet in gebruik zijn kosten geld.”

Van Haselen ziet de veilingen als verkoopkanaal groeien in populariteit. “Dit voorjaar viel de handel voor veel materieelverkopers in de markt stil, omdat er geen buitenlandse kopers meer over de vloer kwamen. Wat wij zagen gebeuren was het omgekeerde; de participatie en verkooprijzen op onze online veilingen bleven hoog. Dit ging snel de ronde en bedrijven die eerder nooit machines bij onze veilingen inbrachten, doen dat nu wel. Veilen is het nieuwe verkopen aan het worden”.

Lees ook: Hybride aggregaat voor bouw en infra

Gebruikt materieel

Een opmerkelijke ontwikkeling afgelopen maanden was dat de internationale vraag naar gebruikt materieel bijzonder sterk bleef bij het veilinghuis. Ondanks de wereldwijde corona-uitbraak zag Ritchie Bros. een recordaantal bieders uit ruim honderd landen deelnemen.

In de september-veiling in Moerdijk deden ruim zestig procent meer nieuwe bieders mee dan dezelfde veiling een jaar geleden. Veel bedrijven over de grens hebben nog lopende projecten en direct materieel nodig; dit stuwt de verkoopprijzen omhoog bij het veilinghuis, in het bijzonder bij jong-gebruikte machines die meteen aan het werk kunnen.

Lees ook: grondverzetmachine op waterstof

Info

Meer informatie op de site van Ritchie Bros.

Advertisment ad adsense adlogger