8 procent hogere omzet voor bouw en GWW in tweede kwartaal 2023

8 procent hogere omzet voor de bouw en GWW in tweede kwartaal 2023

Het CBS meldt op basis van de laatste cijfers dat de omzet van de bouw in het tweede kwartaal van 2023 met 7,7 procent gestegen is, in vergelijking met vorig jaar. De omzet in de GWW groeide ongeveer gelijk. Ook berichtte men over de prijzen van bouwmaterialen en het aantal vergunde nieuwbouwwoningen.

“De hoogste groei van de omzet dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven met 11,1 procent”

Hout en bouwmaterialen

De binnenlandse afzetprijzen van hout en bouwmaterialen stegen met 10,9 procent, maar de omzet van de houtindustrie groeide slechts met 0,3 procent. Een jaar eerder steeg de omzet nog met ruim 16 procent.

Omzet bouw en GWW

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw steeg met 3,8 procent, wat de laagste groei in twee jaar is. De omzet in de grond-, water- en wegenbouw groeide met 7,7 procent. In het eerste kwartaal van 2023 was dat nog 12 procent. De hoogste omzetgroei van dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven, met 11,1 procent. Ook hier lag de groei lager dan een kwartaal eerder.

Lees verder onder de afbeelding.
8 procent hogere omzet voor de bouw en GWW in tweede kwartaal 2023

Kleine bouwbedrijven met minder dan 10 werknemers zetten gemiddeld 9,3 procent meer om, terwijl middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werknemers slechts een stijging van 1,6 procent behaalden.

Meeste groei omzet bij kleinere bedrijven

Bij middelgrote GWW-bedrijven daalde de omzet voor het tweede kwartaal op jaar, dit keer met 6,8 procent. Kleine GWW-bedrijven behaalden daarentegen, net als in het eerste kwartaal, de hoogste omzetstijging in de bouw met een groei van meer dan 20 procent. Grote bouwbedrijven met meer dan 100 werknemers zagen hun omzet met 10,6 procent stijgen.

5 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2023 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 15,1 duizend nieuwe woningen, een afname van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 is het een stijging van 18 procent.

Lees verder onder de afbeelding.
8 procent hogere omzet voor de bouw en GWW in tweede kwartaal 2023

Toekomst

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten lager

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen bijna 3,3 miljard euro in het tweede kwartaal van 2023, wat 3 procent lager is dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 3 procent naar 2,7 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 4 procent tot 577 miljoen euro.

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,8 miljard euro in het tweede kwartaal, 16 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 41 procent tot 496 miljoen euro. Nieuwbouw was goed voor 1,3 miljard euro, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Lees verder onder de afbeelding.
8 procent hogere omzet voor de bouw en GWW in tweede kwartaal 2023

8 procent hogere omzet voor de bouw en GWW in tweede kwartaal 2023.
Lees ook: Minder starters in de bouw.

Bron en grafieken: CBS

Advertisment ad adsense adlogger