6 procent hogere omzet bouw

6 procent hogere omzet bouw

De bouw scoorde in het derde kwartaal van dit jaar een omzet die 6,4 procent hoger is een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nam af tot 11.200, bericht het CBS.

“Kleine GWW bedrijven behaalden de hoogste stijging, met een groei van bijna 19 procent”

GWW omzetten

In de burgerlijke- en utiliteitsbouw steeg de omzet met 2,5 procent. De overige branches behaalden gemiddeld hogere omzetten. In de GWW steeg de omzet met ruim 8 procent. De hoogste omzetgroei dit kwartaal behaalden de gespecialiseerde bouwbedrijven met 9,1 procent. Alleen dakenbranche en overige gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw bleven hier met een groei van 1,9 procent bij achter.

Omzet bouw

De kleine GWW-bedrijven behaalden voor het derde kwartaal op rij de hoogste omzetstijging in de bouw, met een groei van 18,7 procent. Van de grote bedrijven vanaf 100 werkzame personen behaalden gespecialiseerde bouwbedrijven de hoogste omzetstijging met 14,5 procent.

Kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen zagen hun omzet gemiddeld met bijna 7 procent stijgen. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen behaalden een omzetgroei van ruim 1 procent.

Lees verder onder de afbeelding.
6 procent hogere omzet bouw

Vergunde nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2023 werden vergunningen afgegeven voor de bouw van 11,2 duizend nieuwe woningen, een afname van 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is het ook een afname van 27 procent.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over nieuwbouw bouwvergunningen.

Tijdelijke woningen kregen wel meer vergunningen, konden wij eerder berichten.

Lees verder onder de afbeelding.
6 procent hogere omzet bouw

Bouwkosten lager

De vergunde bouwkosten voor alle woningen bedroegen 2,7 miljard euro in het derde kwartaal van 2023. Dit is 24 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen daalden met 24 procent naar 2,2 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met 28 procent tot 515 miljoen euro.

Voor bedrijfsgebouwen waren de vergunde bouwkosten 1,4 miljard euro in het derde kwartaal, 23 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Vooral de bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen daalde, met een afname van 31 procent tot 879 miljoen euro. Verbouw was goed voor 512 miljoen euro, 1 procent minder dan een jaar eerder.

Lees verder onder de afbeelding.
6 procent hogere omzet bouw

Bron en grafieken: CBS

6 procent hogere omzet bouw in derde kwartaal 2023. Lees ook:
Gevarieerde groei binnen bouw, techniek en infra.

Advertisment ad adsense adlogger