Blok: Vluchtelingen opvangen in leegstaande panden

Blok: Vluchtelingen opvangen in leegstaande panden

Minister Blok gaat samen met Aedes de mogelijkheden onderzoeken om vluchtelingen op te vangen in leegstaande kantoorpanden en gebouwen. Dit zei de minister gisteren na de wekelijkse ministerraad.

Gisteren vond overleg plaats tussen minister Blok, staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en woningcorporatiekoepel Aedes.

Tijdelijke woningen

Aedes meldt dat het op verschillende locaties kleine, tijdelijke woningen wil bouwen om de komende maanden tienduizenden vluchtelingen met een verblijfsstatus aan een woning te helpen. Bij de woningcorporaties wordt nagedacht over nieuwe methoden van opvangen, zoals dus in leegstaande kantoren. Veel korte termijn oplossingen, zoals het huisvesten van meerdere asielzoekers in één woning, wordt bemoeilijkt door bestaande wet- en regelgeving. Zo worden statushouders die samenwonen gekort op hun uitkering.

Bijbouwen

De Volkskrant meldt dat circa 10.000 asielzoekers nog wachten op een opvanglocaties terwijl ze al wel een verblijfsstatus hebben. ‘Sinds 1994 hebben we al zo’n 200 duizend vluchtelingen aan een woning geholpen en die wonen hier bijna allemaal nog’, zegt Calon tegen de Volkskrant. ‘Deze mensen blijven dus onze huurders. Daar komt de komende jaren een groot aantal ouderen bij die een sociale huurwoning zoeken.’ Calon zegt dat er vooral in de Randstad bijgebouwd moet worden. ‘Maar het kabinet legt de corporaties nu een heffing op waardoor we dat amper kunnen.’ Minister Blok geeft aan dat hij de belemmeringen kent en serieus neemt en naar aanleiding van de vragen van Aedes een brief met antwoorden naar de kamer stuurt voor 1 november.

Advertisment ad adsense adlogger