De impact van het Coronavirus (Covid-19) is enorm en niemand kan in de glazen bol kijken. Wel kunnen we duiden wat er speelt aangaande het virus als het om de bouw- en infrasector gaat. Een overzicht en tips:
Coronavirus: Nieuwe opdrachten worden uitgesteld en opdrachten vallen weg
De bouw kampte al met de stikstofcrisis, maar daar is door de komst van het Coronavirus een crisis bijgekomen. Een van de gevolgen van het Coronavirus is dat buitenlandse bouwvakkers huiswaarts keren. BAM zegt dat er hierdoor nog geen projecten worden stilgelegd, want vooralsnog kunnen bouwbedrijven dit oplossen met ander personeel.
Krimp
Ook al namen de orderportefeuilles in de woningbouw toe tot 12,5 maanden werk. Bouwers houden rekening met een grotere krimp, schetst Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Van Hoek: “Het effect van Corona op de bouwsector valt niet te onderschatten. Er is meer aan de hand dan een lichte afname van projecten.”
De gevolgen voor het bouwsector zijn in het Oosten al duidelijk. Nieuwe opdrachten worden uitgesteld en opdrachten vallen weg. Instellingen als woningbouwverenigingen, banken en overheden willen geen bouwvakkers meer ontvangen. Hiermee hopende ze de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Maar ook gemeenten sluiten steeds meer de deuren en ook een grote partij als ProRail.
Nieuwe maatregelen
Bij bouwbedrijf van Ree uit Ede zijn de gevolgen van het virus nog niet voelbaar. Dit komt deels door nieuwe richtlijnen. Dit betekent minder mensen in een schaftkeet en niet teveel mensen bij elkaar op de bouwplaats. Ook Bouwbedrijf Bot Bouw uit Noord-Holland drukt de steigerbouwers, metselaars, betonstorters en vlechters op het hart om op de bouwplaats afstand van elkaar te houden en thuis te blijven als ze zich verkouden of grieperig voelen. Het bedrijf rekent ook op clementie vanuit klanten, want de bedrijven kunnen op boetes rekenen als er niet op tijd wordt opgeleverd.
Tegemoetkoming
Voorman van Bouwend Nederland Maxime Verhagen ziet ook dat de bouwers wel een helpende hand kunnen gebruiken, zo vertelde hij: “Bestraf bouwers die projecten later opleveren niet direct met boetes, maar toon begrip. En, help bouwbedrijven met simpele en snelle regelingen voor krediet en arbeidskorting.”
Vooralsnog is de net ingezette werktijdverkortingsregeling te ingewikkeld, denkt Verhagen. Want om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting moet je aantonen dat je twintig procent omzetderving hebt door Corona. Zoiets duurt te lang, denkt Verhagen.”
Bouwers en zzp’ers die door worden getroffen door het Coronavirus komt het kabinet in ieder geval tegemoet. Er komt een noodfonds en alle ondernemers krijgen uitstel van betalen van belasting. Daarnaast kunnen bedrijven die zwaar getroffen zijn door de Coronacrisis 4.000 euro verwachten.
Lees verder onder de foto.
Coronavirus, gevolgen voor de bouw en infra niet te becijferen …
Tips voor op de bouw en infra
Net over de grens hebben ze de tips mooi op een rijtje gezet. Enkele tips benoemd.
• Stuur werknemers met ziekteverschijnselen naar huis.
• Maak kleinere ploegen.
• Laat bouwvakarbeiders rechtstreeks naar de bouwplaats rijden, vermijd gemeenschappelijk vervoer.
• Pauzeer niet in de keet, maar in de openlucht. Houd voldoende afstand met collega’s.
• Organiseer de overlegmomenten als het kan digitaal.
• Geef instructies op individuele basis gegeven, waarbij voldoende afstand wordt gehouden.
• Zorg dat iedereen zoveel mogelijk met eigen materiaal werkt.
• Reinig en ontsmet gedeeld materiaal.
Vragen en antwoorden
Vragen en antwoorden over het Coronavirus op de site van de Rijksoverheid
en op de site van Bouwend Nederland
Kaart verspreiding Coronavirus
Esri, wereldwijd marktleider in GIS (Geografisch Informatie Systeem), zet haar kennis en kunde momenteel in om met kaarten inzichtelijk te maken hoeveel bevestigde besmettingen met het Coronavirus er zijn per gemeente en per 1.000 inwoners. Ook worden kwetsbare locaties in kaart gebracht en is er een dashboard met de meest up-to-date informatie. Bekijk het Dashboard