EMVI een verbetering?

EMVI een verbetering? - Gemeentehuis Brummen

Bouwers en ambtenaren kwamen onlangs op uitnodiging van Bouwend Nederland, MKB Nederland Midden en VNO-NCW bij elkaar in het gemeentehuis van Zutphen om aan de hand van de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Brummen met elkaar van gedachten te wisselen over het aanbestedingsbeleid met Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI).

Het nieuwe gemeentehuis van Brummen kent ‘een optimaal resultaat’, aldus adviseur Maartje van de Berg: oogstrelend, voor 95 procent demontabel en herbruikbaar en met in het hart een prachtig opgeknapte villa. Kosten: vier miljoen euro. Een voorbeeldfunctie van duurzaamheid in crisistijd, dat bijdraagt aan het duurzaam bewustzijn, een gebouw om trots op te zijn en dat voor ongeveer een derde minder dan een gangbaar gemeentehuis is gebouwd. Door de grondstofwaarde en de circulaire economie (grondstoffen en onderdelen kunnen hergebruikt worden) is met het gemeentehuis ook toekomstwaarde gecreëerd.
Het was de eerste bijeenkomst over aanbesteden sinds zeven overheden, VNO-NCW Stedendriehoek, Bouwend Nederland Regio Oost en MKB Nederland Midden afgelopen najaar in het stadhuis van Apeldoorn het convenant Ondernemersvriendelijk aanbesteden regio Stedendriehoek ondertekenden. Een aantal van hen had ook gehoor gegeven aan de uitnodiging om in Zutphen bij elkaar te komen. De gehele bijeenkomst stond in het teken van ‘ondernemend aanbesteden’ aan de hand van het Brummense gemeentehuis. Maartje van de Berg van Blossom consultancy Design & Build en adviseur van de gemeente Brummen, presenteerde het aanbestedingsbeleid van de gemeente Brummen ten aanzien van dit vorig jaar opgeleverde gemeentehuis. Daarna konden de aanwezigen met elkaar in discussie gaan over het aanbestedingsbeleid. Om hieraan richting te geven poneerde Herald Immink van Bouwend Nederland scherpe stellingen.

Slim zijn

“We moesten dus heel slim zijn”, begon Van de Berg haar verhaal, want het budget was krap en andere huisvesting noodzakelijk. Dat was een uitdaging, zeker omdat de wethouder de wens had uitgesproken om het meest duurzame gemeentehuis van Nederland te bouwen. De ambities waren hoog: de bestaande huisvesting opwaarderen was niet meer aan de orde en dus moest met heel weinig geld en in heel weinig tijd een nieuw gemeentehuis gerealiseerd worden, dat behalve duurzaam ook onderhoudsarm is, een nieuw huisvestigingsconcept omvat, tevreden gebruikers heeft en dat zowel kan groeien als krimpen, “want we kunnen niet in de toekomst kijken.”

Lees verder in editie 4-2014

Advertisment ad adsense adlogger