De Nederlandse woningmarkt blijft aantrekken. De huizenverkopen nemen toe, ook die van nieuwbouwwoningen. Ook blijven de prijzen van woningen stijgen. En ook het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt zit in de lift. “Er is duidelijk een positieve trend”, analyseert Martijn Verwoerd, beleidsadviseur van Bouwend Nederland. “Het duurt helaas nog wel even voordat die zich ook duidelijk vertaalt in werkgelegenheid voor de bouw.”
Verwoerd reageert onder andere op de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2014 die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekend maakte. Sinds het begin van de crisis in 2008 werden in geen kwartaal zoveel woningen verkocht als de voorbije 3 maanden. NVM-makelaars verkochten 41 procent meer woningen dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van woningen stegen voor het derde opeenvolgende kwartaal.
Meer verkoop van nieuwbouwwoningen
De berichten uit makelaarsland staan niet op zichzelf. Ook de nieuwbouw koopwoningenmarkt herstelt zich voorzichtig van de zware crisis. In het eerste half jaar van 2014 zijn aanzienlijk meer woningen verkocht dan in voorgaande crisisjaren. Dat blijkt uit de gisteren verschenen Monitor Nieuwe Woningen van de NEPROM, de vereniging van project-ontwikkelaars. Die organisatie denkt dat in de komende maanden de verkoop van nieuwe huizen verder aantrekt.
NEPROM-voorzitter Wienke Bodewes stelde: “Wij verwachten dat het aantal verkochte nieuwbouw¬huizen over heel 2014 op ruim 20.000 uitkomt, tegen 13.500 over 2013 en 15.000 in 2012. Kortom, een behoorlijk herstel waarbij we moeten bedenken dat we uit een diep dal komen. Op dit moment worden vooral relatief goedkope starterswoningen verkocht, maar ik verwacht dat binnenkort ook het middensegment verder aantrekt. Ook wat dat betreft volgt de nieuwbouw met enige vertraging het herstel van de markt van bestaande koopwoningen.”
Gestegen consumentenvertrouwen
Ook het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gaat flink omhoog. De Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis steeg over juni opvallend snel naar waarde 93. Dit niveau werd voor het laatst behaald in april 2006. In mei van dit jaar was de stand nog 90. De nieuwste stand betekent dat het woningmarktvertrouwen al 18 maanden op rij stijgt.
“Stuk voor stuk positieve signalen”, aldus Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland. Maar al deze cijfers moeten wel in perspectief geplaatst worden. “Bouwend Nederland vindt het verheugend dat de verkoop voor nieuwbouwwoningen een behoorlijke stijging laat zien. Maar de verkoop van deze huizen zit nu nog maar op ongeveer de helft van vóór de crisis.”
Terugval in nieuwbouw door corporaties
“We moeten daarnaast niet vergeten dat voorheen de woningcorporaties voor de helft van de nieuwbouwopdrachten zorgden. Maar de investeringen in nieuwbouw door corporaties zijn gedecimeerd. Voor de bouwsector is het op zich goed nieuws dat de markt voor nieuwbouwwoningen zich opricht, maar het compenseert maar voor een deel de terugval bij de corporaties”, zo tekent Verwoerd aan. “De nieuwbouwsector kijkt daarom nog tegen 1 à 2 moeilijke jaren aan.”
Ook de goede cijfers van de NVM over de verkoop van bestaande woningen vertellen niet het hele verhaal. De huizenprijzen liggen nog altijd ver onder het niveau van vóór de crisis. Verder houden de aangescherpte kredieteisen en de restschulden een nog veel krachtiger herstel op. Bovendien zijn er grote regionale verschillen. De woningmarkt in grote steden als Amsterdam en Utrecht herstelt zich snel, maar op delen van het platteland is van herstel amper sprake.
Verlenging laag btw-tarief
“Er is licht aan het einde van de tunnel, maar we zitten nog wel echt in de tunnel”, aldus Verwoerd. “Het zal nog enige tijd duren voordat al deze positieve ontwikkelingen hun weerslag op de bouw hebben en zich echt vertalen in meer werkgelegenheid in de bouw. Veel bouwbedrijven kijken nog tegen een moeilijk jaar aan.” Juist daarom is het volgens hem van het grootste belang dat de verlaging van het btw-tarief voor renovatie en verbouwingen met nog een jaar, tot eind 2015, verlengd wordt.
Dankzij die verlaging, die op 1 maart 2013 is ingegaan, heeft één op de twee bouwbedrijven geen of minder mensen hoeven te ontslaan. Verwoerd: “De moeilijke tijden voor de bouwsector zijn nog niet voorbij. Voor het behoud van banen in de sector is verlenging van het lage btw-tarief cruciaal. De NVM-cijfers laten zien dat meer mensen verhuizen. En verhuizen is altijd hét moment om te verbouwen. Van dat lage btw-tarief profiteren de bouw en de consument.”