Om de woningcrisis in Nederland op te lossen, wil minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting ook naar de migratie kijken. Die is nu te hoog. ‘Dan bouwen we tegen de klippen op’, schetst hij in Trouw.
De Jonge zegt “alles op alles te zetten om de komende jaren 100.000 woningen per jaar te blijven bouwen”
900.000 woningen
“Als het migratiesaldo blijft zoals het is, heb je aan 900.000 woningen in 2030 lang niet genoeg”, vertelt de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge. De plannen van De Jonge om het woningtekort op te lossen liggen onder een vergrootglas. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde in december dat het aantal nieuwbouwwoningen ver achterblijft bij het doel van het kabinet.
“Het migratiesaldo moet omlaag. Dat is mijn inzet voor de komende periode. We moeten ons er een beeld van vormen met hoeveel mensen we hier kunnen wonen en hoeveel groei werkelijk inpasbaar is in Nederland.”
Beïnvloedbaar
De Jonge denkt dat het migratiesaldo beïnvloedbaar is. “Het bestaat uit vier componenten, waar je min of meer invloed op hebt. Het is arbeid, de grootste component, asiel is een hard groeiende component, dan is er liefde- en gezinsmigratie en de vierde is studie. Op alle vier de componenten moeten we grip krijgen zodat het migratiesaldo doenlijk en inpasbaar is.”
100.000 woningen
De Jonge zegt alles op alles te zetten om de komende jaren 100.000 woningen per jaar te blijven bouwen. “Het zal moeilijker worden en wellicht gaat het wat langer duren voordat we boven die 100.000 per jaar komen. Maar het kan, omdat het moet.”
De problemen zijn groot, erkent De Jonge. “We hebben het zover laten komen dat het tekort aan geschikte woonruimte de bestaanszekerheid van de mensen aantast.”