Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte; grote vraag houdt aan

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte; grote vraag houdt aan

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6%. Zo blijkt uit onderzoek van NVM Huizenprijzen naar recordhoogte.

“Wil je vraag en aanbod van huizenprijzen meer in balans brengen dan zul je meer gericht en vraaggestuurd moeten bouwen”

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6%. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard.

In dit ‘coronajaar’ zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.

In totaal werden er door NVM-makelaars 41.184 koopwoningen bestaande bouw verkocht in het vierde kwartaal en vergeleken met het vierde kwartaal 2019 lag het aantal transacties 2,3% hoger. Op jaarbasis zijn er in 2020 154.000 woningen verkocht.

Woningnood

NVM-voorzitter Onno Hoes refereerde een jaar geleden aan het begrip woningnood om daarmee aan te geven dat naar de huidige maatstaven de overheid (wederom) een sterkere rol moet nemen in de planning van de woningbouw.

Hoes: “Bijna alle politieke partijen hebben nu gelukkig veel aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en het probleem erkend in hun verkiezingsprogramma’s. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben écht een substantiële toename van het aantal woningen nodig. Naast het bestrijden van de coronacrisis en het aanjagen van de economie moet het volgende kabinet de woningmarkt als de derde prioriteit integraal aanpakken. Bovendien leveren woningbouw, woninginrichting en infrastructuur een belangrijke bijdrage aan een duurzame en gezonde samenleving.”

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen vervolgt: “Wil je vraag en aanbod meer in balans brengen dan zul je meer gericht en vraaggestuurd moeten bouwen. De makelaars kennen de (lokale) markt en hebben goed inzicht in wat consumenten willen. We kunnen de (lokale) overheden daar ook bij helpen. De gemeenten kunnen soms denken dat consumenten graag naar appartementen in het centrum van een gemeente willen verhuizen, terwijl wij in de praktijk zien dat mensen nu juist graag naar de rand van de stad trekken en een extra kamer of een huis met een tuin willen.”

(Lees verder onder de foto.)

Aanhoudende krapte en recordhoogte

Door aanhoudende krapte zijn de huizenprijzen ook dit kwartaal sterk gestegen. Door de op peil blijvende vraag en het beperkte nieuwe en bestaande aanbod komt de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het vierde kwartaal uit op 365.000 euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6%. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. 2020 was daarmee een jaar waarin de prijzen ongekend hard zijn gestegen.

Vrijstaande woningen

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: 14,1% in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning steeg met 12,6% bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd bleef net onder de 10%.

De regio’s waar de prijzen het hardst zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder zijn Hardenberg +21,7% en Zutphen +20,5%. Dat past in de stijgende belangstelling voor Oost-Nederland. De hoofdstad heeft de laagste prijsstijging van heel Nederland. Dat komt omdat Amsterdam veel appartementen heeft en een erg hoog prijsniveau, waardoor de sterkste stijging er uit is. Bovendien heeft Amsterdam minder groei van ‘internationals’ gehad.

Nieuwbouw

NVM-voorzitter Onno Hoes roept minister Kajsa Ollongren op om meer gebruik te maken van haar aanwijzingsbevoegdheid. “Er is strakke regie nodig bij het inlopen van de achterstand bij de realisatie van nieuwbouwwoningen. En dat kan nu al, daar hoef je niet tot het volgende kabinet mee te wachten. Minister Ollongren, en daarna een toekomstige minister van Wonen, moet de regie pakken om gemeenten en provincies aan te sporen om beslissingen te nemen of als die uitblijven dat de minister zelf een besluit neemt.”

Cijfers NVM

– Er werden 41.184 woningen verkocht, ongeveer net zoveel als een kwartaal eerder en 2,3% meer dan in het 4e kwartaal 2019.
– De transactieprijs komt in het 4e kwartaal van 2020 uit op 365 duizend euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6%.
– De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 29 dagen, 7 dagen korter dan een jaar geleden. 86% van de verkochte woningen in het afgelopen kwartaal had een verkooptijd van maximaal 90 dagen.

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte; grote vraag houdt aan. Lees ook: Verdere toenemende krapte op de woningmarkt verwacht

Advertisment ad adsense adlogger