Verder toenemende krapte op de woningmarkt verwacht

Verder toenemende krapte op de woningmarkt verwacht

De spanning op de huidige woningmarkt neemt verder toe. Een afvlakking of lichte daling van de huizenprijzen is nog heel ver weg. Zo blijkt uit de cijfers over oktober van de Funda Index.

“De coronacrisis zorgt dit jaar voor afwijkende trends, ook in de woningmarkt”

Consumenten zijn sinds september weer actiever op zoek naar een woning op funda. Ook de groep die van plan is om een nieuwe woning te kopen wordt steeds groter. Hier staat echter tegenover dat het aantal mensen dat een huis wil verkopen, daalt. Bovendien willen steeds meer mensen liever eerst een nieuw huis kopen, voor zij hun oude woning verkopen.

De spanning op de huidige woningmarkt neemt dus verder toe. Dit blijkt uit de cijfers over oktober van de funda Index. Deze gloednieuwe index van woningplatform funda meet op maandelijkse basis actuele inzichten in het vertrouwen, de intentie én het gedrag van de consument.

Huizenprijzen

“‘Dit zijn de meest actuele indicaties die bevestigen dat de spanning op de woningmarkt verder toeneemt. Zoals het er nu naar uitziet, blijft de vraag onverminderd groot en blijven huizenzoekers actief, terwijl de intentie om te verkopen afneemt. Voor nu lijkt het erop dat een afvlakking of lichte daling van de huizenprijzen nog heel ver weg is”, aldus funda-ceo Quintin Schevernels

Vertrouwen

De index laat zien dat 86 procent van de consumenten het nu een goed moment vindt om een huis te verkopen. De snelle verkoop en hoge huizenprijzen zijn daarbij de belangrijkste redenen. Maar het vertrouwen in de koop van een huis neemt af, dankzij diezelfde huizenprijzen en de krappe woningmarkt.

Schevernels: “Het is echt heel opvallend dat ondanks dit ontbrekende vertrouwen in de markt, de coronacrisis én de sterke economische gevolgen hiervan er toch meer mensen van plan zijn een woning te kopen. De vraag blijft dus ondanks alles structureel hoger dan het aanbod. Hier willen we absoluut verder onderzoek naar doen.”

Lees ook: Actieplan voor veilig doorbouwen tijdens coronacrisis

Verkoopintentie daalt

De cijfers over oktober laten zien dat meer mensen van plan zijn om een huis te kopen, terwijl steeds minder mensen van plan zijn om te verkopen. Ten opzichte van juli is de verkoopintentie zelfs dertien procent gedaald. Schevernels: “Een mogelijke verklaring voor deze daling is dat mensen hun verkoop naar voren hebben gehaald na de lockdown in maart. Dat zien we ook terug in onze piekende platformcijfers uit die periode.”

Indien de koopintentie de komende tijd gelijk blijft en de verkoopintentie verder daalt, kan dat leiden tot nog grotere krapte op de markt en dus verder stijgende huizenprijzen. “Daarbovenop komt de trend dat in een dergelijke markt steeds meer mensen liever eerst een nieuwe woning kopen voor ze hun huidige woning verkopen. Dat verergert de krapte.”

Concurrentie

Kijkend naar het actuele gedrag van de woningzoekers, blijkt uit de index dat zij steeds actiever worden. De concurrentie op beschikbare woningen wordt daarbij groter. Er nemen meer mensen contact op met een makelaar, zelfs 25 procent meer dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Edwin Thoen, Data Scientist: “De coronacrisis zorgt dit jaar voor afwijkende trends. In maart daalde het aantal bezichtigingsaanvragen, maar dit kantelde naar de hoogste piek in jaren in mei en juni. In de vakantieperiode daalde het aantal aanvragen scherp, maar nu gaan we weer richting dat hoge niveau.”

Meer informatie over de Funda Index.

Advertisment ad adsense adlogger