Verduurzaming van 360 woningen in Rotterdam

Verduurzaming van 360 woningen in Rotterdam door BAM Wonen en Havensteder

Havensteder en BAM Wonen gaan 360 woningen verduurzamen aan de Gijsinglaan in de wijk Bospolder Tussendijken in Rotterdam. Met de verduurzamingsmaatregelen worden de woningen geïsoleerd en aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Eneco.

“Ieder verduurzaamt Havensteder-appartement krijgt ventilatieroosters met CO2-sturing”

De woningen in Rotterdam, die in 1959 werden gebouwd, worden losgekoppeld van het gas en gaan van het huidige energielabel F/G naar het zuinige label A. Door de maatregelen wordt er per jaar circa 125.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 225.000 kilo.

Dankzij een aangepast coronaproof participatietraject en de enthousiaste medewerking van bewoners, heeft BAM Wonen in korte tijd ruim zeventig procent van de instemmingen ontvangen voor het verduurzamingsplan.

Verduurzamingsmaatregelen

Aan de Gijsinglaan wordt het isolatiemateriaal in de gevels vernieuwd. De plafonds in de bergingen worden geïsoleerd en iedere bewoner krijgt een nieuwe geïsoleerde voordeur en draaiende delen inclusief tochtwering.

Daarnaast worden de kunststof kozijnen aan de balkonzijde vervangen en krijgen de houten kozijnen aan de galerijzijde nieuw isolerend HR++ glas. Voor een goede ventilatie wordt in ieder appartement een nieuw, individueel ventilatiesysteem en ventilatieroosters geplaatst met CO2-sturing. Sensoren van het ventilatiesysteem meten de hoeveelheid CO2 in de lucht. Het systeem gaat op basis van deze metingen meer of minder ventileren.

Naast de verduurzaming wordt er onderhoud gepleegd aan het gebouw, waarbij het voegwerk wordt hersteld, het metselwerk gereinigd en de gevels voorzien van een beschermlaag. Verder worden het houtwerk en de algemene ruimtes geschilderd. Ook wordt er nieuwe energiezuinige Led-verlichting aangebracht in de algemene ruimtes en worden toegangsdeuren naar de galerijen vervangen.

Lees ook: Verbeteronderhoud 500 woningen in Capelle aan den IJssel

Stadswarmte

De woningen worden losgekoppeld van het aardgas. De flats gaan van blokverwarming over naar stadswarmte. De aanwezige geisers en boilers worden vervangen door een warmte-afleverset, waarmee de stadswarmte wordt verdeeld en warm water wordt gemaakt. Alle bewoners krijgen van Havensteder een inductiekookplaat met een daarvoor geschikte pannenset.

2022

Naar verwachting start BAM Wonen in november met de verduurzaming van de eerste woningen en verwacht zij de laatste woningen in het eerste kwartaal van 2022 op te kunnen leveren.

Dit is het tweede project dat BAM Wonen als duurzaamheidspartner van Havensteder uitvoert.

Verduurzaming van 360 woningen Rotterdam door BAM Wonen en Havensteder.

Advertisment ad adsense adlogger