Nieuw gebouw beroepscollege Leystede in Leiden

Project – Beroepscollege Leystede in Den Haag

Een schoolgebouw waar samen leren, samen werken en samen groeien nog leuker, interactiever en duurzamer is. Dat is het de nieuwe Beroepscollege Leystede voor VMBO, gelegen in het Houtkwartier in Leiden.

De duurzame energievoorzieningen zijn in het Beroepscollege school zichtbaar en toegankelijk voor de leerlingen

Leystede

Het gebouw, ontworpen door LIAG architects, is na de herfstvakantie door leerlingen en docenten in gebruik genomen. Het is een voor Nederland unieke samenwerking van speciaal en regulier voortgezet onderwijs in één gebouw.

In deze nieuwe school leren en werken de leerlingen van Bonaventuracollege, Visser ’t Hooft Lyceum en mytylschool De Thermiek samen. De leerlingen worden er op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de samenleving voorbereid. Ca. 550 leerlingen krijgen in het nieuwe gebouw de ruimte om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Het speciaal onderwijs is geïntegreerd in het reguliere onderwijs. En de school werkt intensief samen met diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties. De school staat daardoor midden in de samenleving.

Lees ook: Leonardo College in Leiden wordt Eng

Open en flexibel

Het gebouw heeft een open structuur. Elk clusterprofiel heeft een eigen plek in het gebouw. Deze kenmerken zich door meerdere typen onderwijsruimtes – van individuele studieplek tot groepsruimte en van theorielokaal tot praktijkruimte. Al deze ruimten zijn flexibel en multifunctioneel te gebruiken en dus geschikt voor diverse onderwijsactiviteiten.

Zelfs de technische ruimte kan als onderwijsruimte worden gebruikt. Alle clusters zijn verbonden met de gemeenschappelijke ruimtes. Er zijn weinig muren, veel open pleinen en daardoor maximale transparantie en toegankelijkheid. Het geheel is licht. Door drie grote vides valt het daglicht tot diep in het gebouw.

(Lees verder onder de foto.)

Compact

Door het slimme en dubbel gebruik van de ruimtes kon LIAG het gebouw compact houden. Dit gaf ruimte voor een groter buitenterrein; gelegen op het zuiden. De toevoeging van extra bomen zorgt voor een aangenaam en schaduwrijk plein. Door de aanwezigheid van een kleine tribunetrap kunnen lessen ook buiten gegeven worden of andere activiteiten worden georganiseerd.

Lees ook: Duurzaam, verplaatsbaar schoolgebouw

Duurzaamheid

Nul op de energiemeter – en dit zonder aansluiting aan het gasnet – dat is de ambitie van de school die gerealiseerd is. Om een netto-energieverbruik van nul te realiseren is het gebouw onder andere voorzien van dikke isolatie, drievoudig glas, goede kierdichting, Led-verlichting, zonnepanelen en andere installaties die energie opwekken.

Deze duurzame energievoorzieningen zijn in het Beroepscollege zichtbaar en toegankelijk voor de leerlingen: zo krijgen ze inzicht in of leren ze zelfs werken met deze installaties. En als er meer energie opgewekt wordt dan verbruikt? Dan wordt het overschot aan de buurt geleverd.

Foto’s Nieuw gebouw beroepscollege Leystede in Leiden: Ben Vulkers.

Advertisment ad adsense adlogger