Gemengde reacties bouw, infra en techniek op de kabinetsplannen

Reacties vanuit de bouw, infra en techniek op de kabinetsplannen

Vanuit de verschillende belangen- en brancheorganisaties voor de bouw, infra en techniek is gereageerd op de plannen van het Kabinet Schoof. Men is wisselend enthousiast over die plannen en de haalbaarheid en uitvoering daarvan. Met name de plannen rond de versnelde nieuwbouw van woningen, de infra vraagstukken en het tekort aan personeel worden in het commentaar genoemd. Wat is realistisch en uitvoerbaar? Een greep uit de reacties.

Een overzicht van de verschillende reacties op de kabinetsplannen rond bouw, infra en techniek:

Bouwend Nederland

De grootste brancheorganisatie voor de bouw en infra spreekt over “grote ambities, onvoldoende oog voor uitvoering”. Zij geven aan dat de kabinetsplannen tekort schieten op het gebied van “beleidswerkelijkheid en de feitelijke dagelijkse praktijk”.

Men is verheugd dat minister Mona Keijzer de belemmeringen voor de woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Maar men vraagt zich af of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden.

Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland: “Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden. Daar ligt een cruciale rol voor provincies en gemeenten”. “Rijk, provincies en gemeenten moeten concrete afspraken maken over nieuwe bouwlocaties voor de korte en lange termijn. Als we deelnemen aan een Woontop, dan moet het wel daarover gaan. Er wordt al jaren gepraat, aan allerlei verschillende tafels en toch stokt het in de uitvoering”.

De aanleg van grote infrastructuurprojecten staat nog op pauze. Nieuwe infrastructuur is hard nodig voor de ontwikkeling van grootschalige woningbouw en mobiliteit. “Het is een belangrijke stap dat dit kabinet nu de problematiek erkent en aan de slag wil met ‘de grootste instandhoudingsopgave ooit’, bericht Bouwend Nederland.

Lees de reactie van Bouwend Nederland verder.

Techniek Nederland over de kabinetsplannen

Voor de technieksector zijn kabinetsplannen niet concreet genoeg. “Het kabinet kiest voor groene groei en houdt vast aan de klimaatdoelstellingen. Dat is de juiste koers naar een duurzame en circulaire economie. Tegelijkertijd schrapt het kabinet de salderingsregeling voor zonnepanelen en de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Wat daarvoor in de plaats komt, blijft onduidelijk”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Er is een tekort van 30.000 technische vakmensen in de technieksector. Daarom is Techniek Nederland tevreden met het voornemen van het kabinet om méér vakmensen en zij-instromers op te leiden voor de energietransitie. Ook over de kabinetsplannen om arbeidsbesparende vernieuwingen te stimuleren, is de brancheorganisatie positief. Terpstra: “Met AI, robots, industriële productie en verregaande digitalisering kunnen we méér doen met hetzelfde aantal mensen”.

De volledige reactie van Techniek Nederland lezen.

BNA

De architectenbranche laat bij monde van BNA in hun reactie op de kabinetsplannen weten “dat architecten ook een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw. Zeker om de woningbouw sneller, betaalbaarder, duurzamer en klimaatadaptief te maken”.

BNA kijkt kritisch naar de mogelijke versnippering van duurzaamheidseisen als gevolg van regionale regelgeving. Ze pleit daarom voor uniforme landelijke regels. Ook de architecten branche is benieuwd wat de Woontop brengt.

De uitgebreide reactie van BNA lezen.

Cumela

Brancheorganisatie voor groen, grond en infra, Cumela, reageert “behoorlijk positief” op de kabinetsplannen om het ondernemersklimaat te verbeteren. “Kabinet Schoof wil flink investeren in woningbouw. Onze sector speelt een belangrijke rol in het bouwrijp maken van woningbouwlocaties, het aanleggen van ondergrondse infrastructuur en het inrichten van de buitenruimte. Daarnaast staat in het programma de grootste onderhoudsopgave ooit voor de infrastructuur. Dit gaat veel werk opleveren voor onze sector”, bericht men.

Het regeerprogramma zegt weinig over de mogelijke gevolgen van de Kaderrichtlijn Water. Daar maakt Cumela zich zorgen over. “We moeten voorkomen dat het niet halen van doelen opnieuw leidt tot een grote vergunningscrisis”.

Meer over de reactie van Cumela.

Foto: Valerie Kuypers.

Advertisment ad adsense adlogger