Klimaatadaptatie speelt grotere rol bij waterschapsverkiezingen

Klimaatadaptatie speelt steeds grotere rol bij waterschapsverkiezingen

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Onderzoek laat zien dat 91% van de Nederlanders het werk van de waterschappen belangrijk vindt, desondanks is 47% van hen niet bekend met het waterschap uit de eigen regio.

“72% van de Nederlanders maakt zich zorgen over gevolgen van extreem weer”

Extreem weer komt steeds vaker voor en ondanks de zorgen hierom, heeft minder dan de helft van de Nederlanders voorbereidingen getroffen tegen extreem weer (48%).

Meer groen

Uit onderzoek dat Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd blijkt dat een derde van de Nederlanders meer groen in de tuin te heeft aangelegd om zich voor te bereiden op zware regenval of droogte. Ook geven Nederlanders aan een groen dak te hebben aangelegd (4%), zandzakken in huis te hebben (1%) of in huis vloeren en kelders waterdicht te hebben gemaakt.

Repareren of investeren?

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Doordat we steeds vaker te maken krijgen met extreme droogte of wateroverlast kunnen de waterschappen schade beperken, maar niet voorkomen.”

Van der Sande: “We kunnen vooraf meer investeren om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan, maar we kunnen ook repareren wanneer het zover is. Dit soort keuzes staan centraal bij de waterschapsverkiezingen op 15 maart.”

Rioolwater zuiveren

In Nederland wordt ook steeds meer afval in het water gegooid of doorgespoeld, daarmee wordt het voor de waterschappen steeds moeilijker het water te zuiveren. Met meer dan driehonderd rioolwaterzuiveringinstallaties zuiveren de waterschappen al het rioolwater in Nederland.

Acht op de tien Nederlanders vindt dat wij bewuster om moeten gaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover één op de tien die liever extra investeert in zuiveren. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd? Hier blijken de meningen over verdeeld. Twee derde van de Nederlanders kiest voor super schoon water, tegenover een derde die vindt dat een beetje vervuiling erbij hoort. Jongere Nederlanders gaan vaak voor super schoon water (70%).

Inrichting van Nederland

De waterschapsbesturen hebben de komende jaren ook te maken met meer woningbouw. De waterschappen willen dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de risico’s op wateroverlast en droogte.

Acht op de tien Nederlanders vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen, tegenover één op de tien die liever overal bouwt. Nederlanders onder de 40 jaar kiezen in het onderzoek relatief vaak om overal te bouwen ten opzichte van de oudere groepen die in het onderzoek zijn ondervraagd.

Advertisment ad adsense adlogger