‘Nationale Hypotheekinstelling moet snel van de grond komen’

Hypotheekinstelling

De Nationale Hypotheekinstelling (NHI) moet voortvarend worden opgericht. Hierdoor krijgen niet alleen de banken lucht, maar krijgen de gehele economie, de woningmarkt en de bouw een impuls. Dat stelt Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW in Podium van Bouwend Nederland.

Volgens de plannen van minister Blok (Wonen) moet de NHI de concurrentie op de hypotheekmarkt vergroten en pensioenfondsen verleiden om meer te investeren in hypotheken. Hij volgt hiermee een advies van een verkenningscommissie onder leiding van Tjerk Kroes, directeur Strategie bij APG. De Tweede Kamer vergaderde vorige week over de mogelijke oprichting van de NHI. Daarbij bleek dat fracties twijfels hebben, vooral over de garantiestelling door de overheid. Zij vrezen voor een ‘openeinderegeling’, die de Nederlandse schatkist veel geld gaat kosten.

Brief

Wientjes is het oneens met de Kamer dat de NHI een te groot risico zou vormen voor de nationale schatkist. ‘Daar is geen sprake van. Banken blijven zelf het risico dragen, dus ik snap het argument niet.’ VNO-NCW heeft gisteren in een gezamenlijke brief met MKB-Nederland de Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst nadrukkelijk gewezen op het belang van de NHI.
De werkgeversvoorzitter vindt het essentieel voor de Nederlandse economie dat nu ‘het juiste beleid’ wordt gevoerd om het beginnend herstel op de woningmarkt te stimuleren en de bouw perspectief te bieden. ‘Een van de oorzaken van het trage herstel uit de crisis is de negatieve wisselwerking tussen de woningmarkt en het bankwezen. Als ondernemend Nederland bepleiten we daarom een voortvarende oprichting van de Nationale Hypotheekinstelling. Dit kan onze bancaire sector de noodzakelijke ruimte geven om balansen te herstellen, hypothecair en ander krediet te blijven verstrekken, en de woningmarkt en economie doen aantrekken.’

Lees verder in editie 6-2013

Advertisment ad adsense adlogger