Onderhoudsbedrijven zijn gewilde overnamekandidaten

Onderhoudsbedrijven zijn gewilde overnamekandidaten

Onderhoudsbedrijven in de bouw worden steeds vaker overgenomen. Investeerders zien die markt als stabiel groeiend door alle verduurzamingmaatregelen die nog genomen moeten worden. Dit blijkt uit rapportage van ING Research.

“Vorig jaar waren er 675 fusies en overnames in de bouw”

Onderhoudsbedrijven stabiel

Grotere samengevoegde onderhoudsbedrijven hebben ook meerwaarde omdat ze beter kunnen voldoen aan de wensen van grote opdrachtgevers, zoals woningcorporaties. Deze opdrachtgevers willen steeds vaker langdurige onderhouds- en complexe verduurzamingscontracten afsluiten. De landelijke verduurzamingsopgave en het stabiel rendement van onderhoudsbedrijven trekken daardoor investeerders.

Fusies en overnames in gespecialiseerde bouw

Het aantal fusies en overnames in de bouw is de afgelopen 15 jaar sterk toegenomen. In 2022 waren het er 675. Dit zijn er drie keer zoveel als in 2007. We verwachten dat deze trend verder doorzet. In de bouw is het aantal fusies en overnames vooral gestegen bij gespecialiseerde bouwbedrijven waaronder installateurs, onderhoudsbedrijven, schilders en stukadoors onder vallen.

Binnen deze deelbranche lijkt vooral het aantal overnames in de installatiebranche flink te zijn toegenomen. Daarnaast zijn onderhoudsbedrijven ook een steeds gewildere overnamekandidaat.

Lees verder onder de afbeelding.
Onderhoudsbedrijven zijn gewilde overnamekandidaten

Hogere winst

In de gespecialiseerde bouw zijn de winsten gemiddeld hoger en de vooruitzichten door onder andere de enorme verduurzamingsopgave in vastgoed ook stabieler en beter dan in de nieuwbouw. Dit trekt de interesse van investeerders voor overnames in deze deelmarkt.

Onderhoudsmarkt steeds groter

Het aandeel van de renovatiemarkt binnen de bouwsector is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. In 2008 bestond 47 procent van de bouw uit renovatiewerk. Dit aandeel is gestegen tot 53 procent in 2022. We verwachten dat het renovatieaandeel langzaam verder zal toenemen doordat de behoefte aan energie-efficiëntiemaatregelen verder toeneemt.

Een voordeel van de onderhoudsmarkt voor investeerders is ook dat deze minder grillig is dan nieuwbouw. Een toename van het aandeel van de onderhoudsmarkt maakt de bouwsector op deze manier aantrekkelijker voor investeerders omdat het een meer stabiele voorspelbare kasstroom oplevert.

Fusies en overnames zijn aantrekkelijk omdat een minimale bedrijfsgrootte steeds belangrijker wordt. Grote afnemers zoals woningcorporaties zijn steeds vaker op zoek naar grotere betrouwbare en stabiele partijen waarmee ze lange termijn onderhouds- en verduurzamingscontracten kunnen afsluiten.

Bouwtrends

Al met al lijkt dus vooral de groeiende onderhoudsmarkt naast de aanzienlijke verduurzamingsopgave van vastgoed, overnames verder te blijven stimuleren. Aangezien dit langjarige trends zijn verwacht ING dat het aantal fusies en overnames in de bouw de komende jaren hoog blijft.

De gehele publicatie is hier te lezen.

Onderhoudsbedrijven zijn gewilde overnamekandidaten.

Advertisment ad adsense adlogger