Subsidie voor isolatie 200.000 woningen in 337 gemeenten

Subsidie voor isolatie 200.000 woningen in 337 gemeenten

In de strijd tegen energiearmoede hebben 337 van de 342 gemeenten in Nederland subsidie aangevraagd voor isolatie van woningen met een slecht energielabel.

“In 2024 en 2025 volgt een tweede en derde subsidie aanvraagronde in de strijd tegen energiearmoede”

Subsidie brede stimulans

Hiermee kan bijna het volledige beschikbare bedrag van 425 miljoen euro worden uitgekeerd en kunnen naar schatting 200.000 woningen worden geïsoleerd. De subsidie is niet alleen een gunstige stimulans voor de woningeigenaren, maar ook voor de installatie- en onderhoudssector.

Energiearmoede

De aanpak en subsidie is gericht op kwetsbare woningeigenaren en VVE’s. Gemeenten gaan met die partijen aan de slag tegen energiearmoede om te zorgen voor een beter geïsoleerde woning met een lagere energierekening, waardoor energiearmoede afneemt.

Nationaal Isolatieprogramma

De lokale aanpak met gemeenten is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma, dat als doel heeft om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot 2030. De nadruk ligt daarbij op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen.

Klimaatfonds

Met middelen uit het Klimaatfonds stelt het Rijk hiervoor ruim 4 miljard euro beschikbaar. Binnen de lokale aanpak is 1,5 miljard euro beschikbaar. Hiermee kunnen ongeveer 750.000 woningen worden geïsoleerd. In 2024 en 2025 volgt een tweede en derde aanvraagronde.

Isolatie is lokale aanpak

Met de lokale aanpak kunnen gemeenten in Nederland aan de slag met het stimuleren en faciliteren van isolatie van slecht geïsoleerde woningen van kwetsbare woningeigenaren en VVE’s. Iedere gemeente kan de lokale aanpak isolatie zelf vormgeven. Doel is om ondersteuning te geven aan bewoner-eigenaar en bewoners van VVE’s met woningen met lagere energielabels.

De subsidie inzet is daarbij vooral gericht op de mensen die de hulp het hardste nodig hebben. Gemeenten kunnen huishoudens bijvoorbeeld begeleiden of ontzorgen, advies geven en extra subsidie geven bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Ook kunnen de gemeenten de middelen tegen energiearmoede inzetten voor Doe-het-zelf, bijvoorbeeld met vouchers voor isolatiemateriaal.

Subsidie voor isolatie 200.000 woningen in 337 gemeenten. Lees ook:
Duurzaam huis voor iedereen.
210 miljoen extra ISDE subsidie voor o.a. isolatie en warmtepompen.
Kan ik subsidie voor het isoleren van mijn eigen huis aanvragen?

Advertisment ad adsense adlogger