Ontslakken online te leren

Ontslakken online te leren

Twee weken terug berichtte BU over ‘ontslakken’, het tegengaan van organisatorische regeldruk. Nu is er een online college te volgen waarin men leert ontslakken.

Geestelijk vader

Het college valt binnen een collegereeks die door de Vereniging voor Overheidsmanagement en de Vereniging van Gemeentesecretarissen is gefabriceerd. Het college wordt gegeven door Friso de Zeeuw, geestelijk vader van de beweging, hij was provinciegedeputeerde Noord-Holland en thans directeur Nieuwe Markten bij BPD en daarnaast parttime praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. ‘Ontslakken’ kwam voort uit de frustratie over stapeling van regels, toegenomen beleidsdichtheid en de beperkte beslisruimte voor gemeenten. Volgens De Zeeuw is ontslakken sneller, goedkoper en flexibeler werken aan ruimtelijke investeringen en initiatieven.

Mooie voorbeelden

De gemeentelijk pilots die werken met Ontslakken hebben al mooie voorbeelden opgeleverd in Breda, Hoorn, Nijmegen en Zaanstad. Er blijkt veel mogelijk, maar er zijn ook consequenties. Zo kan een gemeente iets toestaan dat de regels tart van andere publieke organisaties. De Zeeuw pleit er verder voor dat marktpartijen meer oog hebben voor draagvlak in de buurt.
En er komen dilemma’s kijken bij ontslakken. Gezond verstand mag niet omslaan in willekeur en cliëntelisme, de goede initiatieven moeten zorgvuldig van de ‘knuffelinitiatieven’ en de ‘boefjes’ onderscheiden kunnen blijven.

Het college is hier te bekijken

Advertisment ad adsense adlogger