11 miljoen deelnemers komende tijd naar nieuw pensioenstelsel, wat betekend dat voor bouw en infra?

11 miljoen deelnemers stappen komende halfjaar over naar nieuwe pensioenstelsel

Naar verwachting stappen er het komende halfjaar zo’n 11 miljoen deelnemers over op het pensioenstelsel nieuwe stijl. Het ministerie bericht dat het gaat om 59 procent van het totale aantal deelnemers dat uiteindelijk de overstap maakt. Ook binnen de bouw, infra en techniek* speelt (deels) de keuze rond overstappen.

“De regeringscommissaris geeft in haar advies aan geen aanleiding te zien om de uiterste transitiedatum verder te verschuiven dan 1 januari 2028”

Voortgang pensioenen

“Verdeeld over vijf pensioenfondsen en een aantal verzekeraars en premie- pensioen -instellingen zijn er op dit moment rond de 235 duizend deelnemers al overgestapt. Uiteindelijk stapt naar verwachting circa 95 procent van alle pensioendeelnemers de komende anderhalf jaar over”. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum in de voortgangsrapportage pensioenen.

Minister van Hijum: “Dit gaat over de bestaanszekerheid van miljoenen gepensioneerden en toekomstig gepensioneerden. De overgang naar het nieuwe stelsel moeten we heel zorgvuldig doen, en daarom nemen we daar tot 2028 de tijd voor”.

“De sector werkt hard om een soepele overgang mogelijk te maken. De afgelopen vijftien jaar stegen de pensioenen niet of nauwelijks mee met de prijzen en vroegen jongeren zich af of er straks nog wel wat over was voor hen. Deze onzekerheid heeft gezorgd voor veel onvrede. Nu steeds meer fondsen over gaan op de nieuwe regels is het van groot belang dat mensen goed worden geïnformeerd en betrokken. En dat mensen de voordelen van het nieuwe stelsel ook echt gaan merken”, vertelt hij verder.

Vragen en zorgen

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen van deelnemers in hun pensioen de afgelopen drie maanden licht is gestegen. Maar er blijven vragen en zorgen over het nieuwe pensioenstelsel. Van Hijum neemt maatregelen om te zorgen dat deelnemers goed worden betrokken bij de overgang.

Duidelijkheid over pensioenstelsel

Zo moeten fondsen uitleggen waarom ze niet hebben gekozen om in het oude stelsel te blijven en waarom de overgang in het belang van de deelnemers is. Ook wordt de regelgeving aangescherpt zodat deelnemers een realistisch beeld hebben van hoeveel pensioen ze krijgen. En tot slot moet de pensioensector aan de slag om van elkaar te leren hoe je het goede gesprek met de deelnemers aangaat.

Ten opzichte van de vorige voortgangsrapportage zijn er 13 fondsen die hun ingangsdatum hebben opgeschoven.

Op 1 januari 2026 gaan er 36 fondsen over op het nieuwe stelsel, gevolgd door vijftien fondsen op 1 juli 2026. Het grootste aantal fondsen, 51 stuks, verwacht over te gaan op 1 januari 2027. Op 1 juli 2027 volgen er nog twaalf fondsen en op 1 januari 2028 gaan de laatste zeventien over.

Bouw, infra en techniek

*Binnen de bouw, infra en techniek speelt (deels) ook de keuze rond overstappen. Steeds meer wordt ook gebruik gemaakt van vroegpensioen viade Zwaarwerkregeling, die bij de nieuwe CAO-afspraken opnieuw is vastgelegd. De Zwaarwerkregeling geeft werknemers de kans om tot drie jaar eerder te stoppen met werken en het pensioen vervroegd te laten ingaan. TNO is een expertisecentrum Zwaar Werk gestart om vakbonden en werkgevers te ondersteunen bij CAO afspraken over vroegpensioen.

Heb je vragen omtrent de CAO Bouw & Infra, of wil je meer weten over de Zwaarwerkregeling, neem dan contact op met je leidinggevende, vakbond, Bouwend Nederland, BPFBouw voor nadere informatie.

Meer informatie over het pensioenstelsel straks en de veranderingen rond je pensioen tref je op de informatiesite van de Rijksoverheid rond de nieuwe pensioenen en wat dat voor jou betekend.

Geen pensioen opbouw meer mogelijk

270.000 deelnemers die zijn verdeeld over 32 pensioenfondsen gaan uiteindelijk niet over. Bij fondsen die niet overgaan is geen nieuwe pensioenopbouw door werkenden meer mogelijk in de oude regeling. Bij de helft van de fondsen die het betreft is dat echter nu al het geval.

Uiterste datum en waarschuwing

Op dit moment staat er in de wet dat alle pensioenuitvoerders over moeten zijn voor 1 januari 2027. De regering wil de pensioenuitvoerders een jaar extra de tijd geven voor een zorgvuldige overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Het wetsvoorstel dat dit regelt is onlangs aangenomen door de Tweede Kamer. De regeringscommissaris geeft in haar advies aan geen aanleiding te zien om de uiterste transitiedatum verder te verschuiven dan 1 januari 2028. Daarbij waarschuwt zij in haar advies dat uitstel niet gratis is, maar ook financiële risico’s met zich meebrengt.

Bronnen: FNV, CNV, Bouwend Nederland, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Beeld: Martijn Beekman.

Advertisment ad adsense adlogger