Waren in oktober koopwoningen bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder, was dat in november nog maar 4,9 procent. Prijsstijging koopwoningmarkt neemt verder af.
Laagste prijsstijging koopwoningmarkt
Het is de laagste prijsstijging in ruim 6 jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex is hier in te zien.
Trend en prijs
Ten opzichte van oktober is de prijsindex bestaande koopwoningen in november met 1,0 procent gedaald. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022.
Sindsdien is de prijsindex vier maanden op rij gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in november bijna 95 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in november 423.124 euro.
Voortekenen
In het derde kwartaal bleek al, dat de koopwoningmarkt verder afvlakte en de huizenprijs in vrijwel alle provincies afnam.
De prijs van een vrijstaande woning bleef in het derde kwartaal nog wel wat stijgen en er waren meer woningtransacties in Amsterdam en Utrecht in dat kwartaal.
Voor alle provincies, op Drenthe na, was de afvlakking van de koopwoningmarkt voor het tweede kwartaal op rij.
Sentiment en prijsdaling
De geo-politieke situatie, energiecrisis, inflatie en stijgende hypotheekrentes beïnvloeden het algemeen sentiment en de koopwoningmarkt sterk, terwijl het aanbod voor betaalbare- en doorstroom-woningen zeer laag blijft.
De woningbouwimpuls en de verdere maatregelen en initiatieven van de overheid zullen de (koop-) woningschaarste straks hopelijk verder doorbreken, waarbij een (Europese) normalisatie van de huizenprijzen en hypotheek-mogelijkheden de sterke prijsschommelingen binnen de woningmarkt mogelijk zal stabiliseren.
Er wordt door de Nederlandse Bank een daling van de huizenprijzen voorzien van 6 procent over de komende twee jaar.
Prijsstijging koopwoningmarkt neemt verder af.