Rapport: De stand van de bouw

Rapport De stand van de bouw

De ABN AMRO komt met het rapport ‘Stand van de bouw – de bouwsector in economisch perspectief’. De stand van zaken is overwegend positief.

De orderportefeuille is nog nooit zo hoog geweest

Enkele high lights uit het rapport:

– Sterke groei economie in tweede kwartaal 2017 In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie twee keer zo hard als in de voorgaande kwartalen. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg maar liefst 1,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (k-o-k) – volgens voorlopige cijfers van het CBS. Het cijfer is veel hoger dan verwacht en ook veel hoger dan de gemiddelde groei in de eurozone (0,6% k-o-k). Verder is de bbp-stijging in het eerste kwartaal n

– De orderportefeuille van bouwers bevindt zich op een zeer hoog niveau. In augustus 2017 bedroeg de orderportefeuille 8,9 maanden. Sinds het begin van de meting in 2001 is de orderportefeuille nog nooit zo hoog geweest. Zowel de orderportefeuille van woningbouwers (10 maanden) als die van utiliteitsbouwers (9,8 maanden) staat op een zeer hoog niveau.

– De woningmarkt blijft hard doorgroeien. In augustus steeg de prijs van bestaande koopwoningen met 7,8% en het aantal transacties steeg met 4%. Naar verwachting stijgt het aantal transacties in 2017 met 15% en de prijzen met 7,5%. In de eerste acht maanden van 2017 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met 4,0%. Hiermee herstelt het aantal verkopen ten opzichte van het eerste kwartaal toen er nog een daling te zien was.

Stand-van-de-Bouw-oktober-2017-1

Advertisment ad adsense adlogger