Eindhoven maakt werk van duurzame renovatie

Eindhoven maakt werk van duurzame renovatie

Eindhoven maakt werk van duurzame renovatie. Zeven gemeentelijke gebouwen in het stadshart worden gerenoveerd en ‘maximaal verduurzaamd’. De gemeente tekende afgelopen maand een overeenkomst met ‘!MPULS’ voor een langdurige vernieuwende samenwerking voor de renovatie en het onderhoud.

!MPULS kwam eerder al als beste naar voren in een innovatief aanbestedingsproces en doorliep vervolgens succesvol de zogenaamde ‘pre award fase’. Het consortium wordt gevormd door Brink Groep, Rudy Uytenhaak architectenbureau/DOOR architecten, DWA, Kuijpers (contracthouder) en LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam).

Duurzame renovatie

Wethouder Mary-Ann Schreurs (Design, Innovatie en Duurzaamheid) ziet de vernieuwende samenwerking als een grote stap vooruit: “Anders dan bij traditionele aanbestedingen zijn we er samen in geslaagd om zowel financieel als in een fysiek ‘Living Lab’ de ruimte voor experimenteren en doorlopende verbeteringen te creëren. Zo kan de invulling mee bewegen met veranderende omstandigheden. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit. Want alleen samen vinden we de beste oplossingen, passend bij de tijd waarin we leven. Dat deze partners als beste naar voren komen, met grote lokale inbreng plus ruimte voor participatie van het lokale midden- en kleinbedrijf, laat wederom zien dat innovatie in ons DNA zit.”

The Natural Step

De Stadhuistoren wordt als één van de zeven gebouwen ingericht voor ambtelijke huisvesting en een Living Lab, waardoor efficiënter en slimmer met de totale huisvestingsopgave om wordt gegaan. Hoe wordt verduurzaming in dit geval eigenlijk precies geformuleerd? De ambitie wordt omschreven als het continu verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid, 50% energieneutraliteit in de gemeentelijke gebouwen, 95% hergebruik van sloopmateriaal, het verminderen van de CO2-uitstoot, meer groen en water, aandacht voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt en duurzaam woon-werkverkeer. De principes van de wereldwijd bewezen duurzaamheidsmethode The Natural Step worden daarbij als leidraad gebruikt. Het contract met !MPULS heeft een looptijd van 10 jaar, met een optionele verlenging voor 5 jaar. De renovatie van Stadhuistoren en Stadhuis start al begin 2017.Op termijn volgt de vergroening en verduurzaming van Mercado, NRE, Designhuis en het Van Abbemuseum.

Advertisment ad adsense adlogger