Optoppen Aquarius in Amstelveen afgerond

Optoppen Aquarius in Amstelveen afgerond. Foto: Annet Delfgaauw.

De renovatie van woongebouw Aquarius in Amstelveen is afgerond. Het vijf verdiepingen tellende woongebouw werd gestript tot op het betonnen skelet, opnieuw ingepakt en op innovatieve wijze opgetopt. Het optoppen gebeurde met een extra verdieping van hout.

“Het optoppen van Aquarius leverde 34 extra woningen op”

Het aantal woningen steeg van 148 naar 182, waardoor er meer woonruimte is gecreëerd voor woningzoekenden. TBI-onderneming ERA Contour renoveerde Aquarius de afgelopen twee jaar in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het architectuurontwerp van AG Nova Architecten zorgde voor een moderne en frisse uitstraling na de renovatie en het optoppen van het woongebouw.

Uitstraling Aquarius

Het vernieuwde woongebouw biedt zowel een divers woningaanbod als een betere uitstraling. “Aquarius was vroeger een sociaal huurcomplex dat aandacht nodig had. Je herkent het nu bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen. Zo’n dertig bewoners keert terug en is zeer enthousiast”, vertelt Jeroen Eijkelboom van ERA Contour.

Optoppen

Aquarius is tijdens de renovatie volledig gestript. Alleen het betonnen skelet van de flat bleef staan. Gevels, installatie en dakbedekking gingen eraf. En er kwam een extra verdieping van hout op, ook wel optoppen genoemd. Deze bijzondere manier van bouwen maakte het mogelijk om meer woningen te realiseren met het bestaande gebouw.

Optoppen Aquarius in Amstelveen afgerond. Foto: Annet Delfgaauw. 2

Er kwamen 34 woningen bij. Daarmee steeg het totaal aantal woningen naar 182. De keuze voor een opbouw in hout was bewust vanwege de lichte en duurzame eigenschappen van het materiaal. Een zwaarder materiaal bleek niet gunstig te zijn voor de opbouw. Bovendien is er met het behoud van de betonnen draagconstructie ruim 1.500 ton aan CO2-uitstoot bespaard.

Snel opschalen in woningproductie

De renovatie trok veel bezoekers vertelt Eijkelboom: “Tijdens de renovatie kregen we veel bezoek van vertegenwoordigers uit de corporatiesector en overheid. Aquarius wordt gezien als een voorbeeldproject van hoe we meer woningen kunnen realiseren in de bestaande woningvoorraad. Dit soort renovatietrajecten biedt namelijk de mogelijkheid om snel op te schalen in de woningproductie en haalbaar te verduurzamen”.

Foto’s: Annet Delfgaauw.
Bron: ERA Contour-TBI

Zie ook:
438 studentenwoningen op locatie Kronenburg in Amstelveen.

Advertisment ad adsense adlogger