13 juni: dag van de bouw

Dag van de Bouw

175 bouwlocaties open hun deuren voor het publiek

Volgende week zaterdag, 13 juni, vindt de tiende editie van de Dag van de Bouw plaats. ‘De Bouw geeft je de ruimte’ is het thema van dit jaar. 175 bouwprojecten geven belangstellenden letterlijk de ruimte, door hun locaties open te stellen. Een mooie kans om een gratis kijkje te nemen op een bouw- of infralocatie. 13 juni: dag van de bouw.

In totaal zijn 175 projecten open tijdens de Dag van de Bouw, dat zijn er vrijwel evenveel als vorig jaar. Een overzicht van de locaties van de projecten die meedoen aan de Dag van de Bouw en dus te bezichtigen zijn, is hier te vinden.

Bouwbus

In de week voorafgaand aan de Dag van de Bouw rijd een bouwbus door het land. De bus vestigt volgens Bouwend Nederland als rijdende reclamezuil aandacht op hoe belangrijk goede wegen zijn voor het land en dat er op infra dus niet moet worden beknibbeld. Verder zal de bus scholieren en studenten warm maken voor werken in de bouw. ‘De bouwbus is het vervolg op de bouwkeet die de vereniging vorig najaar op de stoep van de Tweede Kamer zette om aandacht te vragen voor de rol van de bouw in de economie. De bustour door het hele land start op de maandag 8 juni in Friesland’, vertelt Diny Bij de Vaate van Bouwend Nederland. “Op de Dag van de Bouw gaat de bouwbus richting het bouwterrein van de nieuwe Hollandse Brug over het Gooimeer bij Almere. Bij dit sluitstuk in de weguitbreiding van de A1/A6 tussen Diemen en Almere vindt op vrijdag 12 juni de officiële opening plaats van de Dag van de Bouw.” Op de dag zelf brengt de bus geïnteresseeerden heen naar en van het grootste infrastructuurproject in de Nederlandse verkeersgeschiedenis. Bouwcombinatie SAAone (VolkerWessels, Boskalis , Hochtief, DIF) is nog tot 2020 bezig met de verbreding van het traject Schiphol – Amsterdam – Almere.

Duurzaam

Bij de Vaate wijst er op dat het aanbod van bouwprojecten dit jaar heel gevarieerd is: grote infra-projecten zoals dat van SAAone en ‘de Groene Loper’ (integrale gebiedsontwikkeling A2 bij Maastricht door Strukton en Ballast Nedam), maar ook hoogbouw zoals ‘A’dam toren’ aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord (het oude Shell-gebouw dat J.P. van Eesteren verbouwt tot multifunctionele toren), en bijzondere projecten zoals Thialf in Heerenveen dat van Ballast Nedam een opknapbeurt krijgt. Duurzaamheid is ook een belangrijk thema, zoals bij het zorgcomplex Vincentiushof dat Smeets Bouw in Venray bouwt. En een mooi voorbeeld van klein en duurzaam is de nul-op-de-meter woning die Bouwbedrijf Koenen ook in Venray realiseert, met als bijzonder element buitenmetselwerk met gelijmde gevelstenen.

Advertisment ad adsense adlogger