37 projecten zetten versnelling energietranstitie in

37 projecten zetten versnelling energietranstitie in

De gemeente Rotterdam start 37 projecten die de energietransitie moeten versnellen. Het stadsbestuur stelt in voor om te investeren in onder meer een proeftuin voor elektrificatie, inzet van energiecoaches, ondersteuning van energiecoöperaties en initiatieven voor de verduurzaming van woningen. Een versnelling hoger!

Het is belangrijk om de energietransitie laagdrempelig te maken voor bewoners

Met deze 37 projecten wil het het stadsbestuur een flinke zet geven aan de CO2-reductie in de stad. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie): “Het aanpakken van klimaatverandering is een speerpunt voor het stadsbestuur. We zorgen dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. En we benutten kansen van de transitie voor nieuwe bedrijvigheid en extra banen.”

Budget versnelling

Met de 37 projecten wil het stadsbestuur de transitie aanjagen in de haven en industrie, gebouwde omgeving, mobiliteit en energie. Het college investeert 58,7 miljoen in de uitvoering van de 37 projecten. Daarnaast wordt er 9,5 miljoen beschikbaar gesteld voor particuliere projecten via het zogeheten Energietransitiefonds.

Enkele aanjaagprojecten

Proeftuin
Elektrificatie gaat een grote rol spelen in de verduurzaming van de industrie in de haven. Het project fieldlab elektrificatie biedt een proeftuin om kansrijke initiatieven van bedrijven te testen op middelgrote schaal, om hiermee ervaring op te doen en bewezen kan worden dat innovaties ook op (haven)industriële schaal goed kunnen functioneren.

Aardgasvrij Reyerdijk
Gebiedsaanpak Reyerdijk draagt bij aan minder uitstoot van CO2 doordat eigenaren hun gasaansluiting vervangen voor een aansluiting op het warmtenet. Met de financiële middelen wordt de aanleg van warmte-infrastructuur en de aansluiting van woningen op het warmtenet mogelijk gemaakt.

Pendrecht
Het is belangrijk om de energietransitie laagdrempelig te maken voor bewoners. Door de inzet van zogenaamde energiecoaches uit de wijk worden er energiebesparingstips gegeven. De tips leiden tot energie- en kostenbesparing en daarmee tot betere betaalbaarheid van de energietransitie.

Energiecoöperaties
Het stimuleren Energiecoöperaties is een programma dat zich richt op het activeren, informeren en ondersteunen van duurzame lokale (bewoners)initiatieven. Dit is essentieel om de energietransitie te laten slagen. We helpen met advies, beperkte subsidies en financiering door middel van betaalbare leningen en garanties.

Lees het Uitvoeringsplan Energietransitie 2019-2020 over de versnelling.

Advertisment ad adsense adlogger