Almere 40 jaar pionieren in de polder

Almere 40 jaar pionieren in de polder

De ambities voor een nieuwe stad in de polder zijn in de jaren zestig torenhoog. Binnen twee decennia moet er op de bodem van Zuidelijk Flevoland een ‘meerkernen-stad’ met minstens 250 duizend mensen verrijzen. Bedoeld als dependance van Amsterdam waar veel vooroorlogse wijken zo slecht zijn dat je er met goed fatsoen niet kan wonen en die dus worden gesloopt. Andere Tijden kijkt terug en draait de camera naar Almere.

Uitzending: zaterdag 26 november, 21.20 uur, NPO 2

Er was toen helemaal niets

In de uitzending vertelt Lia de Clerk – de eerste bewoonster van Almere: “Ik heb 43 jaar in Amsterdam gewoond. In mijn huis tochtte het als de hel, zelfs de sneeuw kwam ‘s winters naar binnen. Ik had geen balkon, de was hing buiten uit het raam en de kinderen sliepen in de keuken.”
In 1967 wordt begonnen met het leegpompen van de polder. Acht jaar later wordt de eerste sleutel van Almere feestelijk aan Lia de Clerk overhandigd. “Er was toen helemaal niets, alles was kaal, overal lag zand en de mensen kwamen gewoon je tuin in lopen om te kijken hoe het er binnen uitzag”, vertelt ze in onvervalst Amsterdams.

Huisarts Nico van Duijn herinnert zich: “Ik was huisarts van 40.000 hectare. Er woonde haast niemand, dus ik heb dagen zitten wachten op mijn eerste klant.” En buschauffeur Herman Baas weet nog dat er maar twee buslijnen waren. Op een drukke dag zaten er zeven man in zijn bus.

Idealisten

Maar voor de stad in de polder vorm krijgt, wordt er jarenlang gepraat door een team van de Rijksdienst van de IJsselmeerpolders. Jonge idealisten die vinden dat Almere er anders uit moet komen te zien dan Lelystad en de Bijlmer. Er wordt volop ingezet op openbaar vervoer, waar de auto voor moet wijken. Hun inspiratie halen ze uit eeuwenoude Zuiderzeestadjes.

Lelijkste stad van Nederland?

Stedenbouwkundige Jan Frans de Hartog: “Almere haven heeft hetzelfde profiel als Edam en buitendijks lijkt het op Enkhuizen.”
Zijn collega Brans Stassen kijkt internationaal:”Het Plein in Almere stad is gemodelleerd naar het beroemde San Marco plein in Venetië en de markt lijkt op de Ramblas in Barcelona.”

Niet iedereen ziet deze subtiele verwijzingen. In 2008 wordt Almere verkozen tot lelijkste stad van Nederland. En als in elke grote stad heerst er armoede en verloedering. Toch bezingen drie jonge rappers in Andere Tijden hun liefde voor de stad. Zij zien in het jarige Almere de plek waar het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt. En dat al 40 jaar. Proficiat.

Meer over de uitzending.

Advertisment ad adsense adlogger