Winnaars Waterinnovatieprijs 2016 bekend

Winnaars Waterinnovatieprijs 2016 bekend

De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 zijn bekend. Op 17 november werden ‘de Oscars van de watersector’ uitgereikt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Onder meer een dijk voor en door bewoners, een zoetwaterfabriek en een zandkastelenwedstrijd vielen in de prijzen.

De jury prees de winnaars vooral voor hun omgevingsbewuste aanpak en hun oog voor duurzaamheid. De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Uit de 160 inzendingen heeft de jury de winnaars bekendgemaakt in de categorieĆ«n ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Waterbewustzijn’.

Versnellingstraject

De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 krijgen een versnellingstraject aangeboden, waarbij de wensen en behoeften voor de toekomst worden geĆÆnventariseerd: hoe kan deze innovatie verder worden gebracht? Is er bijvoorbeeld behoefte aan een proeftuin, internationale uitrol of specifieke kennis op een onderdeel van de innovatie? Een innovatiemakelaar faciliteert in een traject van 9 maanden de vervulling van de wens van de winnaar. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.

De winnaars

 • De diefdijklinie: meer dan alleen een dijkversterking – Winnaar Waterveiligheid
  In de categorie ‘Waterveiligheid’ viel het project dijkversterking Diefdijklinie van waterschap Rivierenland in de prijzen. Het project onderscheidde zich door de intensieve samenwerking tussen waterschap, provincies, Het Rijk en de bewoners. Door deze samenwerking werd niet alleen de dijk versterkt, maar werd ook de Hollandse Waterlinie opgeknapt en de verkeersveiligheid verbeterd.
 • Water besparen en hergebruiken door S.C.H.O.O.N. – Winnaar Schoon Water
  Het hoogheemraadschap van Delfland sleepte de prijs in de categorie ‘Schoon water’ in de wacht met het project S.C.H.O.O.N. (Schoonmaken effluent en Hergebruik voor Oppervlaktewater Op Natuurlijke wijze). Dit project betreft de aanleg van een zoetwaterfabriek bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaar-dingen met aansluitend een “waterharmonica”. Het project kon op waardering van de jury rekenen, vanwege de ecologische en duurzame wijze waarop het zoetwatersysteem wordt versterkt door deze innovatieve toepassing.
 • Proeftuin voor innovatieve landbouw – Winnaar Voldoende Water
  De Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Voldoende water’ ging naar de proeftuin Achterover Wieringermeer van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In deze proeftuin experimenteren publieke en private partners op een boerderij van 20 hectare met nieuwe verdienmodellen op het gebied van zoet water, zoals zilte teelt, kweek van Chinese wolhandkrab en ichthyoponics (een combinatie tussen drijvende teelten en visteelt). Op deze manier wordt het kostbare zoete water van het IJsselmeer en het Markermeer beter benut.
 • Battle of the Beach – Winnaar Waterbewustzijn
  Uit de vele inzendingen voor de categorie ‘Waterbewustzijn’ ging de winst naar de Battle of the Beach, een door meerdere waterschappen uitgevoerde lesmodule voor de basisschool, waarbij kinderen de strijd tegen het water aangaan door zandkastelen te bouwen die bestand moeten zijn tegen de kracht van de zee.
 • Zandsproeien bij dijkverbetering – Publieksprijs
  Op het project ‘Zandsproeien bij dijkverbeterking Nauernasche Vaart’ van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is via waterinnovatieprijs.nl het meest gestemd, waardoor deze innovatie werd beloond met de Publieksprijs. Ruim vierduizend stemmen werden de afgelopen weken uitgebracht via de website. Dit was een record in de geschiedenis van de Waterinnovatieprijs. Het winnende project betreft een duurzame, minder schadelijke en belastende oplossing (zandsproeien) voor het versterken van de stabiliteit van een dijk.

Beeld: De Diefdijklinie, winnaar in de categorie Waterveiligheid

 

 

Advertisment ad adsense adlogger