In Alexandrië, Egypte, zal de Pharos van Alexandrië worden herbouwd. De vuurtoren is één van de zeven klassieke wereldwonderen uit de oudheid. Het gebouw ging in de middeleeuwen ten onder aan drie aardbevingen, maar zal nu in de directe omgeving van de vroegere standplaats herrijzen. Daartoe gaf de Egyptische overheid deze week toestemming.
De Pharos was opgetrokken uit witte natuursteen en wit marmer in drie verdiepingen: een vierkante basis, daarboven een achthoekige constructie en ten slotte een ronde bekroning. Het gebouw van zo’n 130 meter hoog werd ontworpen door de Griekse architect Sostratus van Cnidus en stamt uit 285 v. Chr.. ‘s Nachts moet het vuur tot op 80 km afstand zichtbaar zijn geweest. De platen van glanzend gepoetst ijzer of brons kaatsten overdag de zon en ‘s nachts de vlam richting zee. Nadat de vuurtoren in de veertiende eeuw instortte, werd uit de resten de Qaitbay citadel gebouwd, die nog altijd op het schiereiland voor Alexandrië staat. Het is de bedoeling dat de vuurtoren in de directe nabijheid van het fort en dus enkele meters van de vroegere locatie zal herrijzen.
Hoogste toren uit de oudheid
Afgelopen week gaven Egyptische autoriteiten hun toestemming voor de plannen tot herbouw. Het Comité van Oudheden in Egypte sloot daarmee een uitvoerig onderzoek af en gaf groen licht aan het project, zo meldde de Cario Post. Het is nu aan de gemeente van Alexandrië, die het verzoek indiende, om aan de slag te gaan met de studie die het comité heeft gedaan. Waarschijnlijk zal de vuurtoren ongeveer gemodelleerd worden naar onderstaande computeranimatie uit 2007, gemaakt op basis van gedetailleerd archeologisch onderzoek uit die periode. Dat onderzoek was mogelijk nadat in de jaren negentig brokstukken uit van de zeebodem waren opgedoken. De originele vuurtoren was, op de piramiden na, lange tijd het hoogste gebouw uit de oudheid.