Discussie over asbestsanering: ‘weggegooid geld’

Discussie over asbestsanering: 'weggegooid geld'

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kondigde gisteren hernieuwde afspraken aan om alle daken in Nederland voor 2024 asbestvrij te maken. Op dezelfde dag werd het pamflet ‘Laten we eindelijk normaal doen over asbest’ gepubliceerd, waarin grootschalige asbestsanering ‘weggegooid geld’ wordt genoemd. Een discussie over asbestsanering, en met name over de kosten ervan.

Discussie

Hoogleraar Helsloot wijst erop dat de meeste asbest niet in contact staat met lucht die ingeademd wordt en dat het inademen van asbest, net als passief meeroken, pas gevaarlijk wordt wanneer dit voor langere tijd plaatsvindt. Asbest is sinds 1993 verboden, wat er voor zorgt dat de jongste asbestdaken in 2024, dertig jaar oud zijn. ‘Door de invloed van weer en wind kunnen dan gemakkelijk deeltjes vrijkomen’ aldus staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De pamfletschrijvers betogen echter dat na dertig jaar de economische levensduur van de daken nog niet voorbij is en dat het voortijdig vervangen 882 miljoen euro extra kost. Volgens Helsloot is het veel effectiever om dit geld in te zetten voor zaken die de gezondheid meer schade toebrengen, zoals roken. Op dit moment is er in Nederland zo’n 130 vierkante kilometer aan asbesthoudende daken.

Regeling

Staatssecretaris Dijksma sloot een overeenkomst met vertegenwoordigers van provincies en gemeenten en organisaties als LTO en het Verbond van Verzekeraars om alle daken voor 2024 asbestvrij te maken. Onderdeel van de afspraak is een voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen. Daarnaast gaan provincies en gemeenten praktijkervaringen met elkaar delen. Daarnaast is er al een asbestregeling gestart voor huiseigenaren en bedrijven die moeite hebben om asbestsanering te financieren. Voor deze regeling zijn dit jaar al 1758 aanvragen binnengekomen van huizenbezitters en bedrijven. Met de 4,7 miljoen euro die hiermee wordt uitgekeerd, is ruim één miljoen vierkante meter gesaneerd. De regeling is bedoeld voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro uitgekeerd, met een maximum van 25.000 euro per adres.

Onder meer de burgemeester van Alkmaar, twee woningcorporaties en de Nijmeegse hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot ondertekenden het pamflet. In de Volkskrant zeggen zij dat ‘de verhouding tussen de kosten en baten van grootschalige asbestsanering scheef is’.

Advertisment ad adsense adlogger