Bestrijding Japanse duizendknoop eindelijk mogelijk

Bestrijding Japanse duizendknoop eindelijk mogelijk

Provincies, gemeenten, waterschappen, hoveniers en projectontwikkelaars kunnen opgelucht ademhalen. Het einde van de woekerende Japanse duizendknoop is nabij. Van den Herik Zuigtechniek en Aannemingsmaatschappij Van Gelder hebben een machine ontwikkeld waarmee de invasieve exoot definitief verwijderd kan worden.

De machine loopt op CO2-neutrale brandstof

De laatste jaren zorgde de Japanse duizendknoop steeds vaker voor problemen. De Japanse duizendknoop is erg invasief, omdat zowel wortel- als stengeldelen makkelijk kunnen uitgroeien tot nieuwe haarden. Hij tast natuurwaarden aan, belemmert de verkeersveiligheid en veroorzaakt schade aan funderingen, dijken, rioleringen, kades en gebouwen.

De Japanse duizendknoop is daarmee een ware plaag en experts maken zich grote zorgen over de besmetting, bestrijding en beheersing. Maar die tijd is met de komst van de JDKiller voorbij.

Verhittingstechniek

Na een onafhankelijke studie door Wageningen University Research (WUR), Stichting Probos en Tree-o-logic blijkt dat door een innovatieve verhittingstechniek maar liefst 99 procent van de inheemse woekerplant in de zandbodem na behandeling is verdwenen. In sommige gevallen was er helemaal geen Japanse duizendknoop meer waar te nemen. Daarmee is dit een bewezen bestrijdingstechniek van de alles overwoekerende plant.

(Lees verder onder de foto.)

Foto: Van Gelder/Ruben Hamberg.

Testlocaties in Gelderland

In het onderzoek werden van zes verschillende locaties in Gelderland zandgrond met Japanse duizendknoop naar een testlocatie gebracht. Daar werden de grondfracties met duizendknoopwortels gezeefd en verhit. Na verhitting werden grondfracties uitgespreid en gemonitord of er nog levensvatbare duizendknoopresten aanwezig waren.

Dit gebeurde onder de meest gunstige omstandigheden voor de exoot: vochtig en middenin het groeiseizoen. De monitoring is beëindigd aan het eind van het groeiseizoen. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de door Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder ontwikkelde verhittingstechniek optimaal zijn werk doet.

JDKiller

De mobiele installatie van Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder, heeft de naam JDKiller gekregen. De machine loopt op CO2-neutrale brandstof. De JDKiller kan afgegraven grond met de Japanse duizendknoop bestrijden met een thermische verhitter. Daarna kan de schone grond meteen weer verdeeld worden op dezelfde locatie.

Een unieke oplossing, want waar andere methoden de exoot vooral bovengronds bestrijden of de plant hoogstens verzwakken, pakt de door Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder ontwikkelde methode het duizendknoopprobleem letterlijk bij de wortel aan.

De bedenker van de machine, hovenier Johan van den Herik, werkte de afgelopen jaren in stilte aan zijn uitvinding. “Probos vroeg mij in 2017 of ik bij wijze van test eens met een zuigmachine de grond tussen de Japanse duizendknoop wilde weghalen en of ik daarna de wortels wilde verwijderen. Maar dat bleek heel arbeidsintensief. Dan zaten we met drie man op de knietjes met onze handen de wortels uit de grond te trekken. Toen ontstond het idee van verhitting.”

Meer informatie: Van Gelder

 

Advertisment ad adsense adlogger