Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan samenwerken

Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan meer samenwerken

Brancheverenigingen Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennisontwikkeling, opleidingen en het vakgebied ventilatie. De organisaties tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst.

“Binnenklimaat krijgt nog niet de aandacht die het verdient, daar gaan we samen verandering in brengen”

Binnenklimaat belangrijker dan ooit

Vicevoorzitter Dorien Terpstra van Binnenklimaat Nederland: “We isoleren onze huizen, scholen en kantoren steeds beter. Daardoor is een goed binnenklimaat belangrijker dan ooit. Toch krijgt ventilatie nog niet de aandacht die het verdient. Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan daar samen verandering in brengen”.

Kennis

Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland, vindt het belangrijk dat de samenwerking tussen de brancheverenigingen verder wordt geoptimaliseerd: “Techniek Nederland en Binnenklimaat Nederland hebben veel kennis in huis. Als we die bundelen en verder ontwikkelen, kunnen we meer bereiken voor onze leden”.

Ventilatie van levensbelang

Het belang van ventilatie zal de komende jaren verder toenemen. Dat is onder meer een gevolg van de energietransitie. Dorien Terpstra van Binnenklimaat Nederland: “We isoleren gebouwen steeds beter. Dan is het zaak om ook extra aandacht te schenken aan aanpassing van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen. Dat is letterlijk van levensbelang. Toch wordt die stap in de praktijk nog te vaak vergeten”.

Mbo-deelcertificaat ventilatietechniek

Binnenklimaat Nederland en Techniek Nederland gaan samenwerken op een breed terrein. Zo komen de brancheverenigingen straks samen op voor de belangen van hun leden als het gaat om onder meer het positioneren van het vak ventilatietechniek. Ook zullen ze in Den Haag pleiten voor versterking van het vaktechnisch onderwijs op het gebied van binnenklimaat en ventilatie.

Als eerste tastbaar initiatief hebben beide verenigingen een verzoek ingediend bij het ministerie van Onderwijs voor de ontwikkeling van een mbo-deelcertificaat voor ventilatietechniek. Dankzij het deelcertificaat kan de branche straks sneller vakbekwame monteurs opleiden.

Kennisdatabank

Remco van der Linden van Techniek Nederland: “We zien de vakgebieden ventilatie, verwarming en koeling steeds meer naar elkaar toe groeien. Daarom komt er onder meer een gezamenlijke werkgroep die de kennisbehoefte rond ventilatietechniek in kaart gaat brengen”.

De brancheverenigingen gaan ook samenwerken bij de ontwikkeling van een openbare kennisdatabank Binnenklimaattechniek. Daarnaast zal Techniek Nederland deelnemen in het Vakcentrum Binnenklimaattechniek en een zetel krijgen in de stuurgroep.

Lees ook:
Routekaart Ventilatie en Luchtdichtheid verschenen.
Ventilatiesysteem in veel gebouwen onvoldoende.
Installatie controleren met BinnenklimaatCheck.

Advertisment ad adsense adlogger