Zonneparken, bouw en infraprojecten veel bezocht door criminelen

Zonneparken, bouw en infraprojecten veel bezocht door criminelen

Zonneparken, bouw en infraprojecten krijgen steeds vaker bezoek van criminelen. De kosten rond diefstal en vandalisme op de bouwplaats lopen steeds hoger op. Meer dan de helft van de medewerkers in de Nederlandse bouw ziet een toename in criminaliteit op de bouwplaats. Het merendeel van hen is getuige geweest van diefstal of heeft het meerdere keren binnen een paar maanden meegemaakt.

“Criminelen kosten de bouw en infrasector minstens 250 miljoen per jaar”

Onderzoek

BauWatch sprak met 3.500 professionals, bericht zij. In 2023 is er door een ruime meerderheid van de respondenten een toename van criminaliteit binnen de bouw en infrasector waargenomen. Deze trend wordt benadrukt door het feit dat maar liefst 59 procent daadwerkelijk getuige is geweest van diefstal op een bouwlocatie. Bouwplaatsen in het westen van het land zijn het vaakst doelwit van criminelen. Die criminelen opereren steeds geavanceerder. Ze gebruiken onder meer sociale media en drones rond hun voorbereidingen en verkenning.

Zonneparken belangrijkste doelwitten

Zonneparken zijn een belangrijk doelwit geworden, blijkt uit het onderzoek. Nederland telde in 2023 ruim 560 zonneparken van in totaal 3621 ha, dat zijn ruim 5100 voetbalvelden. Koper en kabels zijn het meest in trek. “Deze materialen zijn altijd al aantrekkelijk geweest voor criminelen. Maar met name de waarde van koper neemt steeds meer toe door de rol die het speelt in de energietransitie. Veel zonneparken liggen langs goed bereikbare locaties, wat een ideale gelegenheid biedt om onbeveiligde parken binnen te dringen, zo blijkt uit gegevens van Het Kadaster. Niet alleen zonneparken zijn de dupe van criminelen. Bij bouw en infra projecten wordt veel met kabels gewerkt. In totaliteit zijn kabels goed voor een derde van de diefstal gevallen”, verteld Ronald Boerkamp van BauWatch.

Kosten door diefstal

ruim 60 procent van de aannemers stelt dat de kosten als gevolg van diefstal zijn gestegen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat materialen in veel gevallen moeten worden vervangen. Dat zorgt in veel gevallen tot vertraging van de projecten. In 16 procent van de gevallen bedroegen de kosten bij een enkel incident waarbij materialen werden gestolen meer dan 10.000 euro. In 67 procent van de gevallen was dit 5.000 euro.

Bron: BauWatch.

Zonneparken, bouw en infraprojecten veel bezocht door criminelen. Zie ook:
Ontwikkelingen in de bouwsector.

Advertisment ad adsense adlogger