Vandaag wordt het vernieuwde dakplein van NEMO Science Museum in Amsterdam geopend door burgemeester Femke Halsema. Het nieuwe groene dak staat in het teken van wetenschap en technologie. Het is een plek waar bezoekers onder meer zelf de windkracht kunnen meten en met speciale kijkers de zon, de maan en de sterren kunnen bestuderen. Een plein waar verwondering, kennis en inspiratie centraal staan. Daar kunnen jong en oud, professionals en leken, wetenschappers, technici, uitvinders en makers elkaar ontmoeten.
“Het NEMO dakplein is vanaf 23 mei geopend en voor iedereen gratis toegankelijk”
Daarnaast biedt het dakplein een openluchtpodium met ruimte voor een gevarieerde programmering. Het groene dak is een cadeau van NEMO aan de stad Amsterdam die dit jaar haar 750ste verjaardag viert.
Welkom dakplein
“Met dit innovatieve en veelzijdige dakplein bieden wij een creatieve plek waar iedereen welkom is en waar ontmoeting, verbinding en begrip van wetenschap en technologie centraal staan. En waar je natuurlijk kunt genieten van het mooiste uitzicht van Amsterdam”, aldus NEMO directeur Géke Roelink.
Spotten, meten, ontdekken bij NEMO
Op verschillende plekken op het dak kunnen bezoekers meer te weten komen over hoe slimme ideeën bijdragen aan een duurzame toekomst. Het dak is zo ontworpen dat planten en dieren er een plekje vinden, midden in de stad. NEMO bezoekers ontdekken hoe groen zorgt voor een gezonde stad. Ze kunnen zelf de windkracht meten, wolken bestuderen, de zon en sterren bekijken of stadsvogels spotten. Het nieuwe groene, duurzame dak is een artificieel landschap. Met hulp van wetenschap en technologie functioneert het als ‘natuurlijk’ ecosysteem op hoogte, met meer dan 75 verschillende soorten bloemen en planten. Deze beplanting draagt bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad. De planten zijn nu nog klein maar zullen uitgroeien tot een groene oase.
Dakfestival onderdeel Toekomst10daagse
Tijdens de Toekomst10daagse, van 12 tot en met 21 juni, is er een extra bijzondere NEMO -programmering gepland. Die staat in het teken staat van 750 jaar Amsterdam. Er is onder andere een ochtendrave, een daksafari, live muziek, een vegan proeverij en theater. Het volledige programma is hier te vinden.
Samen
Het nieuwe NEMO dak wordt mede mogelijk gemaakt door: RVO (subsidieregeling Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed, DUMAVA, de VriendenLoterij en bijdragen van Zadelhoff Cultuurfonds, Stichting Goede Doelen Nh1816, NEMO zelf en de Vrienden van NEMO.
Foto: DigiDaan.