De beste toepassing voor verschillende isolatiematerialen

De beste toepassing voor verschillende isolatiematerialen

Wanneer je isolatiematerialen wilt gebruiken is het goed om te kijken naar het isolatie doel. Je moet aandacht besteden waar je het precies voor nodig hebt, er zit namelijk duidelijk verschil tussen warmte-isolatie en geluidsisolatie. Voor elk isolatiemateriaal zijn er wel voor- en nadelen. Je kan kiezen voor PIR -platen, maar minerale wol kan ook interessant zijn. We zetten de verschillende isolatiematerialen op een rijtje zodat je ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken en de beste keuze kunt maken.

Glaswol, steenwol en een minerale wol

De voordelen van deze drie isolatiematerialen is dat ze een goede isolatiewaarde hebben en het bijna overal geplaatst kan worden. Het is slim om eventueel folie te gebruiken om het te plaatsen. Een ander voordeel is dat het brandwerend is, je hoeft je geen zorgen te maken dat het ontvlambaar is. Knauf glaswol is goedkoop en daarom kiezen mensen daar ook wel eens snel voor. De nadelen aan glaswol en steenwol zijn dat ze ruimteverlies veroorzaken. Het is zowel geluidsisolaties als warmte-isolaties. Steenwol is erg duurzaam en gaat gemiddeld maar liefst 75 jaar mee, je hebt hier een lange tijd plezier van.

PIR platen

De voordelen aan PIR -platen zijn dat ze een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Het is gemakkelijk te verwerken en kan ook bijna overal geplaatst worden. Het nadeel is alleen wel dat het relatief duur is. Het is daarbij ook een slechte geluidsisolatie. Wanneer je het materiaal gebruikt voor geluid, dan is het geen goede optie. Het kan ook gevaarlijk zijn want PIR is niet brandwerend. Dat zorgt ervoor dat het meteen wat minder veilig is. Wanneer je een betonnen vloer gaat isoleren dan kan je het beste hiervoor kiezen. PIR kan je ook goed gebruiken voor de isolatie van muren, daken of vloeren.

EPS en XPS

EPS is licht van gewicht en goedkoop. Het staat ook wel bekend als piepschuim of airpop. Het wordt voor veel toepassingen gebruikt. Je kunt dit het beste gebruiken wanneer het materiaal niet te zwaar belast mag worden. Je kan hiermee voordelig isoleren door middel van platen of parels. XPS is EPS, maar dan net wat anders. Het is in vele opzichten veel beter, het kan namelijk een hogere belasting aan. XPS kun je het beste ook gebruiken wanneer het materiaal in de grond of in een vochtige ruimte geplaatst moet worden. Het nadeel is wel dat EPS niet brandwerend is en XPS ook weinig brandwerend is.

De beste toepassing voor verschillende isolatiematerialen.

Advertisment ad adsense adlogger