Droomdorp, duurzaam dorpslandgoed in Almere (TV)

Droomdorp Almere

In wijk Oosterwold op Het Eemgoed in Almere moest hun ideale dorp verrijzen. De VPRO documentaire-serie Droomdorp volgde de groep vier jaar. In de serie is te zien hoe de bewoners samen hun idealen en dromen proberen overeind te houden.

“De eerste uitzending van Droomdorp is te zien op 26 augustus, rond 22.10 uur op NPO 2”

Het roer omgooien? Meer in de natuur zijn, duurzamer leven, zelf voedsel verbouwen en meer saamhorigheid? Een groep mensen liet het niet bij alleen de gedachte, maar besloot het in Droomdorp te gaan doen.

Polder-pionieren in Almere

In 2018 tekenen 82 huishoudens in op Het Eemgoed in Oosterwold Almere, een project op een stuk grond van 3,5 hectare. Een project met nieuwe woningen, gezamenlijke moestuinen en een gemeenschapshuis. Een soort duurzaam dorpslandgoed. De initiatiefnemers van het project, Sant en Solange, gaan er zelf ook wonen. Het wordt pionieren in de polder, ze zullen alles nog met elkaar moeten uitvinden.

Alle bewoners van Droomdorp brengen hun eigen wensen en dromen mee. Martin wil zich na zijn pensioen vol op de moestuinen stort en daarbij zo duurzaam mogelijk te werk wil gaan. Elly heeft vanuit haar werk veel bestuurservaring en daarmee ideeën over hoe de gemeenschap het beste samen beslissingen kan nemen.

Corona zorgt al snel voor de eerste tegenslag en een forse vertraging van het project. Initiatiefnemers Sant en Solange worstelen aanspreekpunt voor de voortgang van de bouw met de verschillende petten die ze op hebben. Als de bewoners eindelijk de sleutel van hun huis krijgen, zorgt de modderpoel rond hun woningen nog niet voor blijdschap. Hoe nu verder? Hoe neem je beslissingen met 82 huishoudens, wie werkt er wanneer in de gezamenlijke moestuin en hoe duurzaam is duurzaam eigenlijk?

Droomdorp afleveringen

Hoewel er op de kale poldergrond in Almere nog niets te zien is, weten initiatiefnemers Sant en Solange veel bewoners enthousiast te krijgen om in te stappen in de ontwikkeling van het nieuwe dorp. Iedereen droomt hardop over hoe hun leven er straks gaat uit zien, maar bij de eerste corona-lockdown rijst de vraag of hun dromen nog wel werkelijkheid kunnen worden.

Vruchtbare grond

In aflevering twee zorgt Corona niet alleen voor vertraging, maar ook voor frustratie bij de toekomstige bewoners. Veel van hen hebben hun vorige huis al verkocht en zoeken tijdelijk onderkomen op een nabijgelegen vakantiepark. Daar leren ze elkaar kennen en samen stellen ze kritische vragen aan initiatiefnemers Sant en Solange die als verantwoordelijken voor de bouw en medebewoners worstelen met de verschillende petten die ze op hebben.

Sterke wortels en beslisboom

Eindelijk kunnen de bewoners in hun huizen trekken, al is het droomdorp nog lang niet klaar, toont aflevering drie. In de klei en modder worden de eerste boompjes geplant en voor sommigen komen al stukjes van de droom uit. Martin loopt in de valkuil die hij zelf had voorzien en komt erachter dat je met een verhuizing ook altijd jezelf meeneemt. Kan het landgoed nog wel worden afgebouwd?

In aflevering vier worstelen de bewoners van Droomdorp met een dilemma: financieel bijspringen en het Droomdorp mee helpen afbouwen of dat nalaten met alle risico’s van dien. Aloy denkt dat de gemeenschap gebaat is bij het vormen van een coöperatie en Elly legt uit hoe ze samen het beste besluiten kunnen nemen.

In aflevering vijf maken de bewoners de balans op voor het eerste jaar en dan blijkt dat de droom niet voor iedereen is uitgekomen.

Wanneer te zien?

– Van seizoen 1 is aflevering 1: ‘Pionieren in de polder’ op maandag 26 augustus, rond 22.10 uur.
– Aflevering 2: ‘Vruchtbare grond’ is op maandag 2 september om 22.15 uur.
– Uitzending 3: ‘Sterke wortels’ op maandag 9 september om 22.20 uur.
– Aflevering 4: ‘De beslisboom’ op maandag 16 september om 22.15 uur.
– De laatste uitzending, aflevering 5: ‘Vruchten plukken’ is op maandag 23 september om 22.20 uur.

Alle uitzendingen zijn op op NPO 2.

Het 2Doc interview met regisseur Martijn Kieft over Droomdorp is hier te zien.

Beeld en bron: VPRO.

Advertisment ad adsense adlogger