Dwingelderveld gekozen als ‘Stilste gebied van Nederland‘

Dwingelderveld gekozen als ‘Stilste gebied van Nederland‘

Dwingelderveld is écht stil. Landelijke, provinciale en lokale overheden doen er steeds meer aan om geluidshinder voor mens en dier te beperken. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) schreef de verkiezing ‘Stilste gebied van Nederland’ uit in het kader van haar 50-jarig bestaan. Nationaal park Dwingelderveld werd winnaar.

“Het ‘Stilste gebied van Nederland’ is het Dwingelderveld in de provincie Drenthe”

De provincies Limburg met de Asbroekheide en Overijssel met het Haaksbergerveen, behoorden tot de mede genomineerden voor de prijs. Alle drie de provincies lieten zeer lage decibel waarden zien in de door hun aangemelde stille gebieden.

Prijs voor grootste natte heidegebied van West-Europa

Boswachter Arjan Postma maakte dat eind vorige week, namens de jury van de NSG, bekend bij het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum Dwingelderveld. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra nam als prijs een ‘stiltebankje’ in ontvangst die in het Nationaal Park Dwingelderveld een mooie plaats heeft gekregen. Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa.

Stilte hoog op agenda

Het feit dat provincie Drenthe vrijkomende grond heeft gebruikt voor de aanleg van een geluidswal om het geluid in het nabij liggende stilte- en natuurgebied te verminderen weegt zwaar in de ogen van de jury. Het geeft blijk van actiegericht beleid. Ook vindt de jury dat uit het actieplan van de provincie Drenthe blijkt dat maatregelen om het verkeerslawaai te verminderen teneinde de rust en stilte in natuur- en stiltegebieden te behouden, hoog op de agenda staan.

NSG

De Nederlandse Stichting Geluidshinder schreef de verkiezing ‘Stilste gebied van Nederland’ uit in het kader van haar vijftigjarig bestaan. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) zet zich in voor de bestrijding van lawaai ter bevordering van een goed leefmilieu. De stichting geeft, naast raad en daad over geluidshinder in het algemeen, ook adviezen over bijvoorbeeld geluidsisolatie van woning, gevel, tuin en erf.

Lees ook ‘Nieuwe norm voor geluidwering in gebouwen’.

Advertisment ad adsense adlogger